MP3/cd lichter en minder duur

Een nieuwe generatie MP3-spelers verovert de markt. De hybride MP3/cd-speler is een aantrekkelijk alternatief voor de gewone diskman en voor de MP3-speler met geheugenkaart. De MP3/cd-speler ziet er uit als een diskman, maar kan veel meer. Behalve gewone cd's afspelen, kun je op een MP3/cd-speler ook zelfgebrande cd's met MP3's en gekopieerde muziek-cd's beluisteren.

In vergelijking met MP3-spelers met een geheugenkaart of een harde schijf hebben MP3/cd-spelers voordelen en nadelen. MP3-spelers met een geheugenkaart zijn praktisch omdat ze een klein formaat hebben en zeer schokbestendig zijn. Een nadeel van deze players is dat de bijgeleverde geheugenkaarten slechts een beperkte capaciteit hebben en grotere kaarten erg duur zijn. Het overzetten van MP3's van de pc naar de MP3-player kan ook moeilijkheden opleveren.

MP3-spelers met een harde schijf, ook wel jukeboxes genoemd, hebben een veel grotere opslagcapaciteit dan players met een geheugenkaart. De nieuwste MP3-jukeboxes hebben een harde schijf van 10 tot 20 gigabyte. Goed voor zo'n 4.000-8.000 liedjes of 125-250 hele cd's. Dat klinkt heel mooi. Maar wie de harde schijf optimaal wil gebruiken is uren bezig om hem vol te zetten met muziek. Ook bij deze categorie MP3-spelers geldt dat er vaak USB-problemen zijn.

De prijs is bovendien vrij hoog, omdat de grote harddisks op klein formaat duur zijn. De nieuwe Rio Riot 20GB jukebox kost ongeveer 450 euro. De vergelijkbare Creative D.A.P Jukebox die ook een harde schijf van 20 gigabyte heeft kost 499 euro. De Apple iPod met een schijf van 10 gigabyte kost 599 euro. De iPod is met een gewicht van 185 gram en een formaat van 6,18 x 10,2 x 1,99 cm wel veruit de kleinste en de lichtste MP3-jukebox.

De meeste jukeboxes wegen tussen de 300 en 350 gram. Dat is net te zwaar om er lekker mee te gaan wandelen of joggen.

MP3/cd-spelers zijn over het algemeen een stuk lichter dan jukeboxes. De nieuwste modellen wegen tussen de 200 en 235 gram. Het formaat van gewone MP3/cd-spelers is nog altijd fors in vergelijking met players met een geheugenkaartje. De kleinste MP3/cd-spelers echter, die alleen mini-cd's van 8 centimeter kunnen afspelen, kunnen met het formaat van MP3-spelers met een geheugenkaart concurreren.

MP3/cd-spelers zijn goedkoper dan jukeboxes. De nieuwste modellen kosten ongeveer ongeveer 290 euro; oudere modellen zijn te koop voor ca. 125 euro.

Een groot voordeel van MP3/cd-spelers is dat je ze niet zelf hoeft te `vullen' met muziek, wat veel problemen scheelt. Cd's branden van MP3's op de harde schijf en muziekcd's kopiëren is zo gebeurd. Bovendien kun je zelfgebrande cd's weggeven of ruilen.

Natuurlijk kan er op een cd veel minder muziek dan op een harde schijf van 20 gigabyte, maar zeg eens eerlijk: wie luistert er nu naar 8.000 songs of 250 cd's achter elkaar?

Op een gewone cd-writable of cd-rewritable (cd-R/RW) past 650 megabyte aan MP3's, ongeveer 10 uur muziek. Op de mini-cd's past 160 megabyte. Dat staat gelijk aan ongeveer 2,5 uur muziek.

Een aardige bijkomstigheid van de meeste MP3/cd-spelers is dat de firmware upgradable is. De software in het apparaat is eenvoudig te upgraden door zelf een cd te branden met een nieuwere versie, die te vinden is op de site van de producent.

Perfect zijn de meeste MP3/cd-spelers niet. Over vrijwel alle merken en types bestaan klachten. De Riovolt 250 die ik bezit vreet batterijen. De bijgeleverde oplaadbare batterijen zijn zo leeg. Ook als het apparaat uit staat, gebruikt het batterijen omdat hij eigenlijk standby staat. Het is niet mogelijk om de speler helemaal uit te schakelen. De bijgeleverde oplaadbare batterijen laten zich ook niet goed meer opladen.

Andere veelgehoorde klachten over andere merken en types zijn: niet echt shockproof, slecht werkende voedingsadapter die te weinig stroom levert, gemiste MP3's of nummers van andere cd's en een ingewikkelde navigatie. Sommige van deze problemen zijn te verhelpen door firmware te installeren. Andere door even met de leverancier te bellen en om bijvoorbeeld een nieuwe adapter of een nieuwe set oplaadbare batterijen te vragen.

Wie vergelijkend warenonderzoek wil doen kan onder meer terecht bij:

Tweakers.net (www.tweakers.net),

Cnet (electronics.cnet.com),

Tom's Hardware Guide

(www.tomshardware.com) en Google Groups (groups.google.com).

Websites: mp3-hardware.boogolinks.nl;

www.mp3man.nl; www.mp3spelers.nl;

www.iriveramerica.com;

www.audio.philips.com/expanium;

www.riohome.com