Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Medeski, Martin & Wood

Ze worden wel de `Kwik, Kwek en Kwak van het jamcircuit' genoemd en ook wel de `Beastie Boys van de jazz'. Maar Medeski, Martin & Wood is een begrip, zeker voor de liefhebbers van sappig swingende orgeltrio's. Het drietal weet bescheiden muzikale experimentjes te verpakken in een pakkende groove. Met hun lekker vette, elektrische geluid slaan de New Yorkers een brug tussen jazz, funk en rock.Op het album Tonic bewees Medeski, Martin & Wood het ook prima af te kunnen in een akoestische bezetting. Maar een terugkeer naar versterkers, stekkers en pedalen leek onvermijdelijk. Even onvermijdelijk is de zoektocht naar nieuwe geluiden. Toetsenman Medeski voegde aan zijn Hammond een enorme batterij `analoge bakken' toe – van Wurlitzer en Mellotron tot Mini-Moog en clavinet - waarmee hij af en toe de geest van 70's orgelband The Soft Machine tot leven weet te wekken. DJs Olive en P Love zorgen met goed gedoseerd gescratch voor een hedendaags tintje. En een contingent blazers geeft het groepsgeluid net dat beetje extra body en variatie dat de grooves een lange houdbaarheidsdatum geeft.

Medeski, Martin & Wood: Uninvisible (Blue Note, 7243 5 3587 2 4) Distr EMI