Jansons maakt ruimte voor Amsterdam

De Letse dirigent Mariss Jansons lijkt de weg vrij te maken voor zijn eventuele benoeming als chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest, dat per september 2004 een opvolger zoekt voor Riccardo Chailly, die naar Leipzig gaat. Jansons kondigde eind vorige week zijn vertrek in 2003 aan als chef-dirigent bij het Pittsburgh Symphony Orchestra, dat hij sinds vier jaar leidt. ,,Volgend jaar word ik zestig en ik denk dat ik wat veranderingen moet aanbrengen in mijn leven', schrijft Jansons in een brief aan zijn orkest.

Jansons is onlangs benoemd tot chef-dirigent van het orkest van de Beierse radio, als opvolger van Lorin Maazel, die chef wordt van het New York Philharmonic Orchestra als opvolger van Kurt Masur. Jansons, die van 1979 tot 2000 chef was van het Oslo Philharmomisch Orkest, is bij de leden van het Koninklijk Concertgebouworkest bijzonder geliefd en staat bij velen, ook buiten het orkest, bovenaan het lijstje met opvolgers van Chailly, die begin dit jaar zijn vertrek aankondigde. Directeur Loot zei in maart echter dat het orkest ,,bij voorkeur zoekt naar een opvolger die jong is en met wie een lang dienstverband kan worden opgebouwd.' Dat is geheel volgens de traditie van het orkest, dat sinds 1888 slechts vijf chef-dirigenten had: Willem Kes, Willem Mengelberg, Eduard van beinum en Riccardo Chailly, allen jong benoemd.