`Ik vind Kars een supervent'

Tienduizenden jongeren bezochten zaterdag de EO-Jongerendag. Ze werden toegesproken door oude en nieuwe christelijke prominenten.

Onder de tienduizenden tieners in het Gelredome stijgt een gejoel op. Gespannen kijken ze naar het videoscherm in het Arnhemse stadion, als daar de eregast van deze EO-Jongerendag verschijnt. Het is CDA-leider Jan Peter Balkenende. Vanaf de tribune geeft hij een live-interviewtje. ,,Ik ben blij dat hier 35.000 jongeren bijeen zijn om aan te geven wat voor hen wezenlijk is in hun leven: kiezen voor Jezus Christus. Dat is een ongelooflijk moment van stimulans, ook voor mij als politicus'', zegt hij. Zijn woorden worden met gegil en applaus ontvangen. ,,Dat is weer een zeteltje'', reageert presentator Marc Dik.

Agnes van Olst (21) uit IJsselmuiden, gekleed in een hip shirtje met één blote schouder, zit in de pauze nog na te genieten. De samenzang vond ze het mooist, al was ook de komst van Balkenende gaaf. ,,Maar het kwam wel een beetje over als een politieke stunt.'' Andre Weisz ziet het anders: ,,Als de aanstaande minister-president de EO-Jongerendag bezoekt, komt het wel goed met de politiek.''

,,Ik heb echt heel hard lopen juichen toen ik Balkenende zag'', zegt Annegina Randewijk (16) uit Zeist. Toch is haar held een ander: ,,Kars Veling van de ChristenUnie. Dat is pas iemand met uitstraling. Ik vind Kars echt een supervent.''

De `supervent' in kwestie staat even verderop bij de stand van zijn partij. Een meisje roept spontaan ,,Hé!'' als ze hem in het voorbijgaan herkent. ,,Mag ik een handtekening van u?'' vraagt een ander.

Veling geeft toe dat hij wel een beetje jaloers is op Balkenende, omdat die van de organisatie een plekje in het programma kreeg. ,,Ja, daar had ik ook wel willen staan'', zegt hij. ,,Maar ik ben blij dat de leider van de grootste partij van dit land de verbondenheid met Christus als inspiratie noemt.''

Die `verbondenheid met Christus' is onder de titel `Stay close' ook het thema van de 28ste EO-Jongerendag. De tieners gaan uit hun dak bij de stevige gospelrock, maar zitten binnen een paar minuten weer stil op hun stoel voor momenten van bezinning en gebed.

Bijzondere aandacht is er voor Henk Binnendijk (67), die de jongeren voor de laatste keer toespreekt. Hij roept hen op dicht bij het kruis van de Here Jezus te blijven. En wie zich helemaal aan de Heer wil toewijden, mag opstaan en dat hard uitroepen. Agnes van Olst vindt die oproep ,,bijna een beetje eng''. ,,Maar ja, je weet dat zo'n moment komt op zo'n dag. Dan eet ik gewoon even een appel.'' Binnendijk vindt niet dat hij de lat te hoog legt: ,,Het is de Here God die zo hoog inzet. En jongeren willen best radicaal zijn.''