Hazelnotentaart met karamel

Verwarm de oven voor op 180° C. Vet een springvorm van 23 cm doorsnee in met een beetje boter. Bestuif de vorm licht met bloem en zet hem weg.

Doe de noten en 120 gram van de suiker in een keukenmachine en draai tot een fijn mengsel. Voeg de bloem toe en draai met korte stootjes tot alles net gemengd is. Doe het notenmengsel in een grote kom en zet weg.

Doe de eiwitten en het zout in een grote, vetvrije kom en klop schuimig met een elektrische handmixer op de laagste stand. Zet de handmixer op hogere snelheid en klop er geleidelijk de overgebleven 180 gram suiker door. Blijf kloppen tot het mengsel zachte pieken heeft. Voeg de vanille-essence toe en klop tot stijve pieken.

Schep circa eenderde van het eiwit door het notenmengsel om dat luchtiger te maken. Spatel er dan losjes de rest van het eiwit door tot u geen wit meer ziet. Schep het beslag in de vorm en strijk de bovenkant glad. Zet de vorm 45 tot 55 minuten in de oven, of tot een ingestoken satéstokje er schoon uitkomt. Neem uit de oven en laat 10 minuten in de vorm afkoelen. Verwijder de wanden en bodem van de vorm en laat de taart verder volledig afkoelen op een rooster.

Doe voor de saus de suiker, boter en het vanillezaad in een zware pan en zet die op een laag vuur. Laat onder af en toe roeren verhitten tot de suiker volledig opgelost is. Draai het vuur matig en laat onder af en toe roeren koken tot de saus een karamelkleur heeft. Neem de pan van het vuur en roer er de slagroom door. Let op! Het mengsel zal spetteren. Zet de saus weer op een matig tot middelhoog vuur en laat onder af en toe roeren koken tot de saus zo dik als roeryoghurt is. Laat de saus op kamertemperatuur komen; hij zal zo vanzelf ook dikker worden.

Snijd de taart in punten, schep er een bolletje hazelnoten-roomijs naast en lepel er wat karamelsaus over.