Haarhuis wint voor zesde keer grandslamtitel

Paul Haarhuis heeft zaterdag aan de zijde van Jevgeni Kafelnikov de titel in het dubbelspel van Roland Garros gewonnen. De Nederlander en de Rus versloegen Mark Knowles van de Bahama's en Daniel Nestor uit Canada met 7-5 en 6-4.

De 36-jarige Haarhuis won in Parijs voor de zesde keer in zijn lange tennisloopbaan een grandslamtoernooi. De vorige vijf won hij met Jacco Eltingh, die ruim drie jaar geleden een punt achter zijn tenniscarrière zette.

Haarhuis en Kafelnikov versloegen als ongeplaatste, nieuwe combinatie onder meer het Zweeds/Australische dubbel Jonas Björkman en Todd Woodbridge. Ook in de finale tegen de dubbelspecialisten en als tweede geplaatste Knowles en Nestor domineerden ze voortdurend. Haarhuis serveerde zelf uit en benutte op 40-30 het eerste matchpoint. Met gebalde vuisten liep hij vervolgens over het court central.

Kafelnikov noemde Haarhuis na afloop ,,een van de allerbeste dubbellaars''. ,,Hij is een zeer goed professional'', zei de 28-jarige Rus, die in 1996 de enkeltitel van Roland Garros won. ,,Het is alleen jammer dat hij slechts parttime actief is.''

De basis van de derde Open Franse dubbeltitel voor Haarhuis werd in februari gelegd in de kleedkamers van het World Tennis Tournament in Rotterdam. Kafelnikov vroeg toen aan Haarhuis of hij hem wilde helpen het dubbeltoernooi van Wimbledon te winnen. Twee maanden later gaf Haarhuis zijn jawoord aan de Russische wereldtopper.

Kort daarop lichtte hij zijn voormalige dubbelpartner Sjeng Schalken in over zijn besluit. Haarhuis dacht met Kafelnikov meer kans te hebben op een nieuw succes dan met zijn partner uit het Davis-Cupteam. Schalken was niet blij met de mededeling van Haarhuis, maar zei het besluit wel te kunnen respecteren. In de eerste ronde van Roland Garros werd de 25-jarige Nederlander aan de zijde van de Fransman Julien Boutter door het koppel Haarhuis en Kafelnikov uitgeschakeld.

Haarhuis en Kafelnikov, die vorige maand ook in de finale van het tennistoernooi van Monte Carlo stonden, zagen Roland Garros vooral als voorbereiding op het prestigieuze grastoernooi van Wimbledon. Maar het uitgekookte duo was op het gravel van Parijs zo sterk dat het zaterdagmiddag voor enkele duizenden toeschouwers met de beker in handen stond. De eindzege leverde het dubbel gezamenlijk een bedrag van 260.000 euro op.

Haarhuis, die naast de Davis-Cupontmoeting tegen Finland dit jaar ook de toernooien van Rosmalen, Wimbledon, Amersfoort en de US Open in New York speelt, glom na afloop van oor tot oor. ,,Een grandslam winnen blijft een fantastisch gevoel'', zei de veteraan. ,,Dit is toch weer een mijlpaal in mijn loopbaan.''