Groei van Ryanair verrast luchtvaart

De Ierse budgetluchtvaartmaatschappij Ryanair is het afgelopen jaar opnieuw sterker gegroeid dan verwacht. Ryanair maakte vandaag bekend 172 miljoen euro winst te hebben gemaakt op een omzet van 624 miljoen euro. De winst steeg met 44 procent en de omzet met 28 procent. Het aantal passagiers dat Ryanair vervoerde lag het afgelopen jaar 38 procent hoger dan een jaar eerder.

Die cijfers waren gunstiger dan marktanalisten verwachtten. Anders dan concurrenten als British Airways, Air Lingus en Lufthansa heeft Ryanair niet geleden onder de terugval in het luchtverkeer door de mond- en klauwzeercrisis en de terreuraanslagen van 11 september vorig jaar.

Ryanair-directeur Michael O'Leary zei vanochtend tegen de BBC te verwachten dat het verkeer het komend jaar opnieuw met een derde stijgt.

Hij ontkende dat de fusie tussen EasyJet en Go problemen zal opleveren voor Ryanair, omdat die twee andere budgetvervoerders niet in het allerlaagste prijzensegment opereren, zoals Ryanair. Volgens hem hanteert Ryanair ,,het supermarktmodel'' door ,,steeds meer steeds goedkoper te verkopen, waardoor we elke keer net iets meer winst maken.''

Ryanair heeft zijn vluchten en bestemmingen het afgelopen jaar sterk uitgebreid, met name in Duitsland en Italië. Ook vliegt Ryanair sinds vorig jaar dagelijks tussen Stansted bij Londen en Eindhoven.