Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Gemeenten ruziën over asielzoekers

Tilburg spreekt over een ,,ongehoorde, oncollegiale handelwijze''. Vught erkent ,,een grote fout''. De verhoudingen tussen beide Brabantse gemeenten zijn geprikkeld sinds Vught vorige week vrijdag twintig, merendeels uitgeprocedeerde, asielzoekers in Tilburg heeft afgeleverd.

Door de gemeente Vught is de groep, en enkele versleten caravans, vrijdag opgehaald op een verlaten militair terrein in Vught, waar de groep illegaal stond. De groep is daarna afgezet op een parkeerplaats van een trappistenklooster in Berkel-Enschot, gemeente Tilburg. Volgens burgemeester J. de Groot van Vught was dat de wens van de groep en heeft hij ,,enkel hand- en spandiensten'' verleend. Zij staan inmiddels op het Leijpark in Tilburg.

Burgemeester J. Stekelenburg van Tilburg is verbolgen: ,,Je kunt toch niet zomaar een groep mensen over de schutting van de buren gooien en dan denken dat je ervan af bent.'' Hij is gepikeerd omdat Vught niet vooraf heeft overlegd. De Groot: ,,Onze wethouder handhavingszaken zou Tilburg informeren, maar dat was nog niet gebeurd.'' De Groot heeft zijn excuses aangeboden.

Tilburg zal de mensen niet terugsturen. ,,Hoewel Tilburg van mening is dat Vught de mensen terug zou moeten nemen, wil Tilburg niet overgaan tot een zelfde handelwijze'', aldus een woordvoerder.