Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

Gelijkspel zwakke Belgen tegen Tunesië

België heeft vanmiddag in Oïta met 1-1 gelijkgespeeld tegen Tunesië. Door dit resultaat in poule H moet België in het laatste groepsduel van Rusland winnen om uitschakeling te voorkomen.

Zes dagen na het gelijkspel tegen Japan ontsnapte België tegen Tunesië opnieuw aan verlies. De Afrikaanse ploeg was technischer en atletischer, maar creëerde weinig kansen. Tunesië verloor het openingsduel van Rusland en herstelde zich met een verdiend gelijkspel tegen het favoriete België.

In het begin van de tweede helft van het teleurstellende duel was Tunesië vanmiddag dichtbij een tweede treffer. Ghodhbane volleerde de bal net naast het doel van de kansloze De Vlieger. In blessuretijd schoot dezelfde Tunesiër tegen de vuisten van de keeper van Willem II. Aan de andere kant miste invaller Sonck het Tunesische doel op een haar.

Het Belgische spel oogde voorspelbaar en onsamenhangend. De ploeg van bondscoach Waseige mist op dit WK een spelverdeler en een aanvaller die gemakkelijk tot scoren komt. Tunesië, waarbij de Ajacied Trabesli tot de uitblinkers behoorde, kon eenvoudig stand houden. De Afrikaanse ploeg werd vooraf als `lelijk eendje' afgeschilderd, maar maakt nog een kleine kans op plaatsing voor de tweede ronde.

In de beginfase van de eerste helft had België een veldoverwicht. Na een klein kwartier maakte Wilmots op aangeven van Strupar zijn tweede doelpunt op het WK. De aanvoerder heeft intussen 27 keer gescoord voor de `Rode Duivels'.

De goal van Wilmots had een verlammende werking op de Belgische ploeg, die na de remise tegen Japan opnieuw van geluk mocht spreken met een gelijkspel.

Tunesië leek na de tegentreffer wakker geschud en begon een tegenoffensief. Binnen een paar minuten bracht Bouzaïene met een effectvolle, doeltreffende vrije trap de neutrale toeschouwers in vervoering. Dezelfde verdediger had even daarvoor ook gescoord, maar scheidsrechter Shield vergat toen de voordeelregel toe te passen. Hij gaf een vrije schop, die door Bouzaïene heel fraai werd benut. De 27-jarige arbiter uit Australië gaf een paar minuten later geen penalty voor een overtreding in het strafschopgebied van Deflandre op Melki.

Door het gelijkspel bij België-Tunesië is de spanning in groep H tot de laatste speelronde gewaarborgd. Japan is koploper met vier punten uit twee duels. Rusland heeft drie punten. België heeft twee punten. Tunesië heeft één punt. Gastland Japan heeft komende vrijdag aan een gelijkspel tegen Tunesië genoeg om zich voor de tweede ronde te plaatsen.

België moet op hetzelfde tijdstip winnen van Rusland om uitschakeling te voorkomen. Bij het WK van 1998 en EK van 2000 werden de `Rode Duivels' in de eerste ronde uitgeschakeld. België heeft sinds de 1-0 zege op Nederland in 1994 nooit meer een wedstrijd gewonnen op een WK.

België

1

Tunesië

1

Ruststand 1-1. 13. Wilmots 1-0, 17. Bouzaiane 1-1. Schds: Shield (Aus). Tsch: 31.299. Gele kaarten: Van Buyten (Bel), Gabsi, Ghodhbane, Trabelsi en Melki (Tun).