Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Oorlog

Ex-koning inzet van ruzie in Afghanistan

Binnen de interim-regering van Afghanistan zijn grote meningsverschillen gerezen over de rol die oud-koning Zahir Shah moet spelen in het toekomstige bestuur van het land.

De grote vergadering van regionale en etnische afgevaardigden uit heel Afghanistan, die vanochtend in de hoofdstad Kabul zou beginnen, is daarom met zeker 24 uur uitgesteld.

Volgens medewerkers van interim-leider Hamid Karzai is de vertraging te wijten aan logistieke problemen, maar diplomatieke bronnen zeiden vanochtend dat een conflict over de rol van de 87-jarige oud-koning het begin van de zogeheten `loya jirga' heeft vertraagd.

Aan de loya jirga, die volgens planning tot en met volgende week maandag plaatsvindt in een grote tent in Kabul, doen 1.551 afgevaardigden mee uit alle delen van Afghanistan, alsmede de leiders van de zogeheten Noordelijke Alliantie die na de verdrijving van de Talibaan zijn toegetreden tot de interim-regering van Karzai. In de aanloop tot de bijeenkomst is afgelopen maanden al melding gemaakt over een machtsstrijd achter de schermen tussen de verschillende groeperingen, met name tussen Pathanen en minderheidsgroepen als Tadzjieken en Oezbeken.

Het is de bedoeling dat de loya jirga wordt geopend met een toespraak van Zahir Shah, die afgelopen april na 29 jaar ballingschap in Rome terugkeerde in Afghanistan. Hij heeft gezegd dat hij niet opnieuw koning wil worden maar dat hij wel een dienende rol wil spelen in het toekomstige bestuur van Afghanistan. De afgevaardigden op de loya jirga moeten het eens zien te worden over de samenstelling van zo'n tijdelijke regering die als taak krijgt Afghanistan voor te bereiden op algemene verkiezingen.

Interim-leider Karzai, die de afgelopen maanden groot internationaal respect heeft verworven, wordt door de meeste waarnemers getipt als de leider van de nieuwe regering. Net al de koning, van wie hij familie is, is Karzai een Pathaan. Sommige leiders van de Noordelijke Alliantie, krijgsheren die elkaar in het verleden op leven en dood bevochten, verzetten zich tegen een in hun ogen al te grote Pathaanse dominantie. Zo stuurde de Tadzjiekse veldheer Mohammed Arif, thans directeur van de Afghaanse inlichtingendienst in de interim-regering, gisteravond een groep strijders naar het zwaarbewaakte terrein waar de loya jirga wordt gehouden. Kennelijk is sprake van een poging tot machtsvertoon, zeiden diplomaten. Woordvoerders van de interim-regering hebben evenwel gezegd dat aan dit soort incidenten niet te veel betekenis moet worden gehecht. ,,Dit is politiek'', aldus een woordvoerder.

LOYA JIRGA: pagina 5