Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Evenwichtig frankeren

Met een kartonnen brievenweger, die nog minder kost dan één postzegel, kan iedereen eenvoudig wegen hoeveel porto er op een brief moet.

Hoeveel Nederlandse huishoudens zouden er over een brievenweger beschikken? En wat doen degenen zonder zo'n ding in het geval zij twijfelen over het gewicht van een te verzenden brief of poststuk? Gooien zij er op de gok een extra postzegel tegen aan? Speculeren zij erop dat de controle van de postbestellers weinig meer voorstelt gezien de automatische afhandeling van de poststukken? Of ondernemen zij de gang naar het postkantoor, om daar te vernemen hoeveel postzegels voor de verzending vereist zijn?

Aan deze ongemakkelijke en onzekere situatie kan nu een einde komen, nu er een uiterst goedkope, opvouwbare kartonnen brievenweger is, die met een opmerkelijk goede nauwkeurigheid het gewicht aangeeft. In het jaar 2000 was de BrievenWeger gedurende een korte periode al gratis te verkrijgbaar bij PTT Post, maar inmiddels is de productie en distributie in handen van het in Amsterdam gevestigde Innovation Affairs, die met dit hulpmiddel de wereldmarkt probeert te veroveren. De weger, die bij een overbelasting naar voren kiepert, weegt in categorieën. Zo weegt de Nederlandse editie tot 20 gram, tussen 20 en 50 gram, tussen 50 en 100 gram en daarboven, de Engelse versie maakt stapjes van 20 gram, terwijl in Ierland het toestel bij 25 gram het evenwicht verliest. Een beperking is, dat het poststuk in de gleuf moet passen, die slechts 3 mm breed is. Een lichte maar dikke enveloppe, bijvoorbeeld van bobbeltjesplastic, past ternauwernood in de gleuf. Hoog formaat enveloppen kantelen bovendien en brengen zo het weegapparaat te snel uit balans. Maar volgens de ontwerpers zal de gemiddelde particulier voor de meest gangbare post met de brievenweger uit de voeten kunnen. Onlangs kreeg het ontwerp de World Mail Award, de hoogste wereldwijde onderscheiding binnen de postwereld. Als relatiegeschenk zal deze kantelweger het niet slecht doen, een bijkomstig voordeel is dat op de weger de (inter)nationale posttarieven te vermelden zijn. Innovations Affairs verwacht dat de verkoop of distributie vooral via postkantoren zal verlopen, het is op dit moment echter nog niet duidelijk wanneer en in welk land de BrievenWeger beschikbaar zal zijn.