Europese Commissie wil olie- en gasvoorraad fors vergroten

Eurocommissaris Loyola de Palacio (energie en transport) wil een grotere controle op de gas- en olievoorraden in de Europese Unie (EU). Deze `zekerheid van energievoorziening' is volgens haar nodig omdat de wereld sinds de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten vorig jaar minder stabiel is geworden.

Commissaris De Palacio zegt dit vandaag in een vraaggesprek met de Britse zakenkrant Financial Times. De Palacio wil de olievoorraad, die nu toereikend is voor negentig dagen, vergroten tot een voorraad voor 120 dagen om de lidstaten van de EU in tijden van crisis minder gevoelig te maken voor prijsschommelingen. Daarnaast vindt De Palacio dat in EU nieuwe gasvoorraden moeten worden opgebouwd en dat lidstaten betere onderlinge afspraken moeten maken over het beheer van gasvoorraden.

De plannen van De Palacio, die de lidstaten overigens niets kan opleggen, raken Nederland in meerdere opzichten. Nederland is de grootste gasproducent van Europa en herbergt 60 procent van de Europese gasvoorraad. Doordat in Nederlandse bodem al lang gas wordt gewonnen, heeft Nederland als een van de weinige landen lege gasvelden, die gebruikt kunnen worden voor de opslag van gas. Afspraken zoals De Palacio die wil, komen erop neer dat in Nederland – en slechts enkele andere landen met lege gasvelden zoals Groot-Brittannië – gas moeten worden opgeslagen voor andere landen.

Doordat Rotterdam de grootste oliehaven ter wereld is, beschikt Nederland ook voortdurend over grote olievoorraden binnen de landsgrenzen. Vorig jaar is de `strategische voorraad' voor Nederlands gebruik teruggebracht tot 90 dagen. De Palacio wil nu de olievoorraden vergroten als ,,wapen tegen de OPEC'', het kartel van olieproducerende landen, en als ,,een instrument om speculatie'' tegen te gaan. De EU zou met deze grotere olievoorraden dan kunnen interveniëren op de oliemarkt om de prijs te stabiliseren, ongeveer zoals centrale banken kunnen ingrijpen op de valutamarkt.

De Europese Commissie zou daarom verregaande bevoegdheden moeten krijgen over het gebruik van de strategische energievoorraden in tijden van crisis zoals na de aanslagen in de VS. Momenteel is de ruimte daarvoor beperkt, doordat het Internationaal Energie-Agentschap (IEA) in Parijs voorraadbeheer mede coördineert.