Euforie rond coach Hiddink even geweken

De euforie die de afgelopen week losbarstte rond Guus Hiddink en de nationale ploeg van Zuid-Korea, is na vanochtend enigszins getemperd. De Aziaten kwamen tegen de Verenigde Staten niet verder dan een 1-1 gelijkspel.

Stampvoetend stond Hiddink langs de lijn in het met 60.000 Koreanen gevulde World Cup Stadion van Daegu. In de laatste minuut miste Yong-Soo Choi, na aangeven van Eul-Young Lee, een ideale kans om de overwinning én de kwalificatie voor de volgende ronde veilig te stellen. Choi schoot van dichtbij over. De overwinning zou verdiend zijn geweest, want Zuid-Korea domineerde een groot deel van de wedstrijd. Het veldoverwicht van het gastland leverde wel kansen op, maar die werden tot grote ergernis van Hiddink gemist.

Een voortijdige uitschakeling behoort nu voor Zuid-Korea tot de mogelijkheden. Al staan de Koreanen er door een gunstig doelsaldo beter voor dan de Verenigde Staten. Hiddink werd bijna heilig verklaard nadat Zuid-Korea tegen Polen voor het eerst in 48 jaar op het WK een overwinning (2-0) boekte. Een populaire diskjockey nomineerde hem voor het presidentschap, in een bar kon hij zijn hele leven voortaan gratis bier drinken en er kwamen plannen voor een borstbeeld.

Hiddink zelf vestigde aan de vooravond van het duel met de Verenigde Staten de aandacht op zich door bij de FIFA een klacht in te dienen over de slaapplaats van arbiter Urs Meier. Hij verbaasde zich erover dat de Zwitser, die de wedstrijd vanochtend leidde, overnachtte in het zwaar bewaakte hotel van de Amerikanen. De FIFA gaf Hiddink gelijk en Meier kon op zoek naar een ander hotel.

Het gaf commotie voor een wedstrijd die om veel redenen in Zuid-Korea een zwaar beladen karakter had. De Amerikanen zijn niet bij iedereen geliefd in het Aziatische land. Ze hebben nog steeds een troepenmacht in Zuid-Korea om te voorkomen dat het communisme zich vanuit Noord-Korea uitbreidt. Een deel van de veertigduizend Amerikaanse militairen misdraagt zich wel eens. Mede om deze reden werd de confrontatie tussen de VS en Zuid-Korea vanochtend de best beveiligde wedstrijd van het WK. In en rondom het stadion waren zevenduizend politieagenten op de been. Ook bij de Amerikaanse ambassade, waar de wedstrijd op een groot scherm was te volgen, stond een klein leger paraat om ordeverstoringen de kop in te drukken. Het bleek nodig. Want voor het duel werd een anti-Amerikaanse demonstratie gehouden. Daarbij raakten de demonstranten slaags met de politie.

Op de voornamelijk rood getinte tribunes was niets te merken van wanordelijkheden. Ook niet toen de Amerikanen in de 24ste minuut uit een van de schaarse tegenaanvallen een voorsprong namen. De teruggekeerde spits Mathis, uitgedost als een indiaan met een hanenkam, rondde een voorzet van Ajacied O'Brien tussen drie verdedigers fraai af. Kort voor rust kreeg Korea een kans op de gelijkmaker. Agoos zou volgens Meier een overtreding hebben begaan in het strafschopgebied, maar het zag er nogal onschuldig uit. De uitblinkende doelman Friedel stopte de slap ingeschoten strafschop van Eul-Young Lee.

Dezelfde Lee stond in de tweede helft wel aan de basis van de gelijkmaker. Uit zijn vrije trap kopte Jung-Whan Ahn de bal in het doel: 1-1. De schaatsbewegingen die daarna door de doelpuntmaker bij het feestvieren werden gemaakt, moesten herinneren aan het shorttrack op de Olympische Winterspelen in Salt Lake City. Daar werd de Zuid-Koreaan Dong-Sung Kim gediskwalificeerd omdat hij op de 1.500 meter voor de finish van zijn lijn was afgeweken. De gouden medaille ging daardoor naar de Amerikaan Apolo Ohno. De Koreaanse afvaardiging reageerde woedend en dreigde het olympisch toernooi te verlaten. Gisteren kregen de Koreanen met het 1-1 gelijkspel een lichte revanche op de Amerikanen. Maar ze hadden op een overwinning gerekend.

Zuid-Korea

1

Verenigde Staten

1

Ruststand 0-1. 24. Mathis 0-1, 77. Ahn Jung-Hwan 1-1. Schds: Meier (Zwi). Tsch: 60.500. Gele kaarten: Hong Myung-bo (Z-Kor), Hejduk en Agoos (VS).