Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Eloise, eerste kleinkind Beatrix

Prins Constantijn en prinses Laurentien hebben een dochter gekregen, met de roepnaam Eloise. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) bekendgemaakt. Het meisje heet voluit Eloise Sophie Beatrix Laurence, gravin van Oranje-Nassau, jonkvrouw van Amsberg. Ze is het eerste kleinkind van koningin Beatrix en prins Claus.

Eloise werd zaterdagavond om vijf voor elf geboren in het Bronovo Ziekenhuis in Den Haag. Volgens de vader, prins Constantijn, maken moeder en kind het goed. ,,Laurentien en de baby maken het goed. Dit is geweldig. Wij voelen ons intens gelukkig en dankbaar, zoals ongetwijfeld alle ouders die het wonder van een geboorte hebben meegemaakt'', aldus prins Constantijn in een verklaring die de RVD uitgaf. De baby woog bij de geboorte 3.715 gram en is 51 centimeter lang.

De komende tijd zullen prinses Laurentien, prins Constantijn en Eloise op Huis ten Bosch verblijven, het paleis van koningin Beatrix en prins Claus.

Prins Constantijn zou vandaag in de loop van de middag officieel aangifte doen van de geboorte. Omdat het de geboorte betreft van een lid van het koninklijk huis, zijn er twee getuigen aanwezig bij de aangifte. Dit zijn minister-president Kok en de vice-president van de Raad van State, H.D. Tjeenk Willink.

Laurentien en Constantijn trouwden in mei vorig jaar in Den Haag. Sindsdien wonen en werken beiden in Londen. De 32-jarige Constantijn is de derde en jongste zoon van Beatrix. Hij werkt momenteel als strategisch beleidsadviseur.

De 36-jarige Laurentien, die directielid is van een adviesbureau voor strategische communicatie, is de dochter van demissionair minister Brinkhorst van Landbouw. Brinkhorst was al grootvader, omdat de oudere broer van Laurentien een kind heeft.