Eindelijk weer succes op estafette

De Nederlandse estafetteploeg liep zaterdag in Leiden een nationaal record. Na vier keer honderd meter stond een tijd van 39,23 seconden op de klok. Dat record stond op 39,4. Daarmee plaatste de ploeg zich voor het EK in München. De prestatie was vooral een opsteker voor Troy Douglas. De 39-jarige sprinter werd in 1999 wegens dopinggebruik voor twee jaar geschorst. Tegenwoordig is Douglas, als captain van de estafetteploeg, het uithangbord van de Nederlandse atletiek.

Wat betekent het record voor het aanzien van de Nederlandse sprinters?

Troy Douglas: ,,Enorm veel, dit land is de laatste jaren niet verwend geweest met succes op atletiekgebied. Nu hebben we duidelijk gemaakt dat Nederland talentvolle sprinters heeft. Het was voor ons erg belangrijk goed te presteren in Leiden. We barsten nu van het zelfvertrouwen, dat is wel eens anders geweest. We wisten wat we konden, maar dat moest er eindelijk eens uitkomen. Dat is nu gebeurd, het ijs is gebroken. Ook voor de atletiekbond is dit succes erg belangrijk.''

Wat is de kracht van de huidige ploeg?

,,De mix van routine en talent. Er zitten jongens bij die weten wat het is om te presteren op grote toernooien, bovendien hebben we een aantal talentvolle sprinters in onze gelederen. Patrick van Balkom en Caimen Douglas kunnen nog progressie boeken en zijn in staat de komende jaren op een hoog niveau te presteren. Ik kan, met mijn ervaring, ook nog van waarde zijn voor het team. We hebben in elk geval geen zwakke schakels. Met zes goede sprinters voor vier plaatsen in de ploeg is er ook nog eens voldoende concurrentie.''

Heb je met het record een bepaalde periode in je leven afgesloten?

,,Iedereen weet wat ik heb meegemaakt. Als je geschorst wordt, stort een deel van je leven in. Ik had een slechte naam in Nederland, maar ik wist dat ik onschuldig was. Tijdens mijn schorsing heb ik veel aan zelfreflectie gedaan. Dat kan ik iedereen aanraden, je wordt daar geestelijk enorm sterk van. Ofschoon ik geen tien jaar meer meekan op topniveau, hoop ik in München nog te laten zien over welke kwaliteiten ik beschik.''