Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Ecevit voelt zich goed maar rust nog wat

De 77-jarige Turkse premier, Bülent Ecevit, heeft gisteren gepoogd de natie moed in te spreken over zijn gezondheidstoestand. Ecevit voelt zich goed, zo liet hij de pers weten, maar wil nog ,,twee of drie'' weken thuis uitrusten omdat de artsen een nieuwe kwetsuur aan zijn wervelkolom hebben ontdekt. Vandaag miste hij dan ook opnieuw een kabinetszitting.

De gezondheid van Ecevit is in Turkije een kwestie van nationaal belang: toen de premier vrijdag verstek liet gaan bij een belangrijke bijeenkomst, zakte de koers van de nationale munteenheid, de Turkse lira, onmiddellijk. Velen vrezen dat met Ecevit ook het economische herstel van Turkije ziek is en een eventueel afscheid van de premier het land in politieke instabiliteit zal dompelen.

De wervelkolom is het nieuwste punt op een lijst klachten waarvan eigenlijk niemand in Turkije (buiten de premier en zijn artsen) weet hoe lang hij is. Vast staat dat Ecevit onlangs een bacteriële infectie in zijn darmen had die onmiddellijk daarna werd gevolgd door een problemen met een ader in zijn linkerbeen en een gebroken rib.

In de Turkse pers wordt inmiddels ook een hevig debat gevoerd over de vraag of de premier aan Parkinson lijdt. Opmerkingen van een befaamd arts uit Istanbul dat op foto's van Ecevits hersenen te zien is dat daar bepaald een probleem zit, kwamen hem op een woedende reactie van Ecevits behandelende artsen te staan.

Volgens de pers lijdt de premier daarnaast aan een zenuwziekte, die tot extreme vermoeidheid en zwakte zou leiden. De meeste Turken, die het debat nauwlettend volgen, zouden overigens niet verbaasd staan als de 77-jarige Ecevit, die er al maanden asgrauw uitziet, vandaag nog het tijdelijke voor het eeuwige zou verruilen.