Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

`Die grensrechter verdient een trap onder zijn zitvlak'

De Italianen zijn woedend op de grensrechter die hen zaterdag van twee doelpunten tegen Kroatië beroofde. Daardoor verloor Italië.

Dit keer zijn de Italianen unaniem: de grensrechter heeft het gedaan. De gebruikelijke discussies over wie de beste spitsen zijn en hoe het middenveld beter moet worden, ontbraken volledig na de 1-2 nederlaag tegen Kroatië. De meeste tifosi houden niet van `als'- discussies en vinden dat je het resultaat moet aanvaarden. Maar nu klinkt er een massaal protest: hiertegen kan je niet voetballen.

,,Dat twee geldige doelpunten worden afgekeurd, overleeft zelfs een stier niet, laat staan onze spitsen, die ten onrechte hun inspanningen ongedaan gemaakt zagen worden'', zei Paolo Rossi, de spits van twintig jaar geleden, toen de Azzurri in Spanje wereldkampioen werden.

Mikpunt is de Deense grensrechter Larsen. Twee keer ging zijn vlag omhoog bij een Italiaans doelpunt, twee keer keken de spelers verbijsterd naar de zijlijn. De eerste keer zag hij een buitenspel dat er niet was, de tweede keer vlagde hij voor een overtreding die niet door, maar tegen de spits Inzaghi werd gepleegd.

Alweer Larsen, verzuchtte de Corriere della Sera. Hij is een bekende van het Italiaanse nationale elftal. In de finale van het Europese kampioenschap in Rotterdam, twee jaar geleden, vlagde hij voor een vermeend buitenspel van spits Francesco Totti. De Italianen bleven verbaasd staan kijken, de Fransen namen snel de vrije trap, vielen over links aan en maakten vlak voor tijd gelijk.

,,Deze man zou met een paar flinke trappen onder zijn zitvlak verwijderd moeten worden'', zei de hoofdredacteur van de Gazzetta dello Sport zaterdagavond voor de Italiaanse televisie. En spits Christian Vieri is een dag na de wedstrijd, nadat hij tientallen keren de herhaling heeft gezien van de afgekeurde doelpunten, nog steeds ziedend op de grensrechter. ,,Ze zouden hem eigenlijk moeten fusilleren'', zegt de man die tot nu toe alle drie de geldige doelpunten van Italië heeft gescoord.

Alle kranten vragen zich of hoe het komt dat Italië in de voorrondes veel onbevangener en beter speelde dan op de WK. Trainer Giovanni Trapattoni hierover: ,,In mijn inschatting kijk ik naar de kracht van onze tegenstanders, die hier groter is, en de vorm van mijn ploeg, die op de een of andere reden nog niet optimaal is. Het is jammer dat we ons enorme offensieve potentieel wat kwijtraken, maar op het middenveld hebben we het vaak moeilijk, en dat drukt zwaar op ons.''

Gespannen leeft Italië nu toe naar de beslissende confrontatie met Mexico. Zal verdediger Alessandro Nesta op tijd zijn hersteld, en als dat niet zo is, moet de zwak spelende Marco Materazzi dan wel opnieuw zijn vervanger zijn? Is Luigi Di Biagio op tijd weer fit om iets te doen aan de onzekerheid en het gebrek aan regie op het middenveld?

Trapattoni verzekert het thuisfront dat de woede over de wedstrijd tegen Kroatië gekanaliseerd zal worden in de wil te winnen tegen Mexico. Dat moet dan een contrast vormen met de lauwe instelling waarmee de spelers aan de wedstrijd tegen Kroatië waren begonnen.

Maar Italiaanse verslaggevers zagen op het oefenpartijtje gisteren alleen maar veel zenuwen. De gelouterde en veel gelouwerde `Trap' praat daar overheen en doet een beroep op het machismo van zijn spelers. ,,Laten we nu proberen te laten zien wat wij als echte mannen in huis hebben.''