De kunst van kankeren

Pol Debaeremaker zou geen slecht figuur hebben geslagen in Het Kostbare Kader, aflevering 247 van Suske en Wiske. De Belgische wielerploegleider is onder meer voorzien van een hoofd waar tekenaars van smullen. Die te grote bril en dat te lange haar alleen al. Zijn kleurrijke taalgebruik had ook niet misstaan in het stripboek waarin Lambik en Suske azen op de gele trui, met als concurrenten Joop Zuremelk, Yves Cinqolorant, Phar Hazard en Fausto Cippo. In de fantasiewereld van striptekenaar Willy Vandersteen zou Debaeremaker het misschien verder hebben geschopt dan in de harde werkelijkheid van het wielrennen. Als ploegleider van de Ipso-Eurocleanploeg levert Debaeremaker dagelijks strijd om het hoofd boven water te houden.

Het is niet bepaald het beeld van een succesvol sportdirecteur dat Manu Riche schetst in de intrigerende documentaire Welcome to my world. Portretten van Johan Bruyneel en Walter Godefroot, respectievelijk Debaeremakers Belgische collega's achter de triomfen van Lance Armstrong en Jan Ullrich, zouden een compleet andere documentaire opleveren. In elk geval minder vermakelijk.

Vloekend en tierend zit hij achter het stuur van de ploegleiderswagen, hij maakt cynische grappen over zijn eigen renners en wordt gesard door de bijna infantiele sponsor van een concurrerende ploeg, die zich als een wethouder Hekking voor de camera manifesteert. `Goedverdoeme' en `kloten' zijn enkele van de krachttermen die hij bezigt als het voor de zoveelste keer in de koers tegenzit en zijn coureurs zijn raadgevingen in de wind slaan. Debaeremaker verheft kankeren tot kunst; een feest om te zien én te horen.

Je zou bijna medelijden krijgen met Debaeremaker als hij halverwege het seizoen een opsomming geeft van de staat waarin zijn ploeg verkeert. Al in januari raakte een van zijn renners ernstig gewond na een aanrijding met een vrachtwagen. Hij kon zijn benen in een rugzak mee naar huis nemen, grapt Debaeremaker. Twee renners zijn zes maanden uitgeschakeld, drie coureurs kunnen als gevolg van griep maanden niet fietsen en zo gaat hij nog even door.

Renners die niet goed presteren maar wel meer willen verdienen, ongeduldige sponsors die prestaties eisen en een hoge bloeddruk, dat is de vicieuze cirkel die Debaeremaker probeert te doorbreken. Had hij maar de rol van ploegleider gekregen in Het Kostbare Kader. Dan had Lambik `zeker en vast' de Tour de France gewonnen.

Welcome to my world, morgen, VPRO, 23.50-0.50u.