Costa Rica verrast Turkije, Mexico behaalt tweede zege op rij

Turkije heeft gisteren verzuimd zijn eerste overwinning bij een WK-eindronde veilig te stellen. In Inchon kwam Costa Rica vlak voor tijd langszij door toedoen van invaller Winston Parks: 1-1. Daardoor hebben de Midden-Amerikanen, net als twaalf jaar geleden bij het WK-debuut in Italië, een goede kans op het bereiken van de tweede ronde.

Nog zichtbaar teleurgesteld over het gelijke spel keek de Turkse bondscoach Senol Günes na afloop alweer vooruit naar de laatste groepswedstrijd in poule C, donderdag tegen het reeds uitgeschakelde China. ,,Bij een zege zie ik ons toch nog wel de tweede ronde bereiken'', zo sprak de oud-doelman zichzelf moed in.

Turkije blijft echter afhankelijk van het resultaat van het duel tussen Costa Rica en Brazilië. Costa Rica heeft tegen de vice-wereldkampioen aan één punt voldoende voor een plaats in de achtste finales. Brazilië is al zeker van de volgende ronde, nadat de Zuid-Amerikanen zaterdag hun tweede overwinning op rij behaalden. Na de omstreden winst op Turkije (2-1) behaalde de Seleção ditmaal een uiterst plichtmatige overwinning op WK-debutant China: 4-0.

Turkije gaf de wedstrijd na de openingstreffer van Emre Belozoglu alsnog uit handen. ,,We speelden voor de winst, maar na de gelijkmaker werden sommige spelers moe'', treurde bondscoach Günes. ,,Dit is echt een grote teleurstelling. We zijn voor het eerst in 48 jaar weer op het WK en willen graag ver komen. Nu moeten we winnen van China en afwachten wat Costa Rica tegen Brazilië doet.'' Turkije mocht uiteindelijk nog van geluk spreken dat het in de slotfase niet alsnog verloor, want kort na zijn gelijkmaker kreeg Parks opnieuw een enorme kans. De aanvaller van Udinese schoot echter in het zijnet.

Na twee duels is het moeilijk de ware kracht van Brazilië in te schatten. Tegen het `voetbalontwikkelingsland' China hoefde de ploeg van bondscoach Felipe Scolari zich niet bovenmatig in te spannen. Omdat tegen Costa Rica, afgezien van de sportieve eer, niets meer op het spel staat, heeft Big Phil aangekondigd voor een experiment te kiezen.

Zuur was zaterdag het verlies voor Bora Milutinovic, de bondscoach van China die vier keer eerder met een land doordrong tot de tweede ronde: Mexico (1986), Costa Rica ('90), Verenigde Staten ('94) en Nigeria ('98). Met het modale China lukte de geboren Serviër dat niet. Geen schijn van kans maakten de Aziaten in het duel met Brazilië, dat scoorde via achtereenvolgens Roberto Carlos, Rivaldo, Ronaldinho (strafschop) en, na rust, Ronaldo.

Mexico deed gisteren goede zaken door ook zijn tweede wedstrijd winnend af te sluiten. In groep G werd WK-debutant Ecuador met 2-1 verslagen. Zekerheid voor een plaats in de tweede ronde voor de derde opeenvolgende keer bood de overwinning nog niet.

Vervelend voor de Mexicanen was de opmars van Kroatië ten koste van Italië. Mexico heeft, ervan uitgaande dat de opgeleefde Kroaten ook winnen van Ecuador, tegen de Italianen minimaal één punt nodig.

Mexico won eerder van Kroatië (1-0), maar maakte in het tweede optreden geen grootse indruk. De ploeg kwam in het Latijns-Amerikaanse onderonsje al na vijf minuten op achterstand door een treffer van Ecuadors topschutter Agustin Delgado, en ontsnapte in de slotfase tot drie keer toe aan de gelijkmaker. Tot ontzetting van bondscoach Javier Aguirre, die in de aanloop juist had aangedrongen op meer mentale hardheid.

Zijn collega, Hérnan Dario Gómez, was eveneens niet te spreken over zijn spelers. ,,Een gebrek aan karakter'', verweet hij zijn ploeg. ,,We hebben veel te weinig laten zien na onze snelle voorsprong. Misschien heeft het ook met de onervarenheid te maken. Desondanks hebben onze jonge spelers te weinig inzet getoond. Dat is kwalijk te noemen'', mopperde de Colombiaan.

Zuid-Afrika schakelde zaterdag in groep B een andere debutant, Slovenië, uit: 1-0. Het doelpunt van Bafana Bafana viel al in de vierde minuut en kwam van het bovenbeen van Siyabongo Nomvethe. Daarmee tekende de 24-jarige aanvaller voor de eerste WK-overwinning uit de geschiedenis van het Afrikaanse land. Slovenië miste vormgever Zlatko Zahovic, die vorige week na een conflict met bondscoach Srecko Katanec naar huis werd gestuurd.

Koploper Spanje, dat vrijdag met 3-1 won van Paraguay, is al zeker van de tweede ronde. De andere plaats is voor Paraguay of Zuid-Afrika. De Zuid-Amerikanen hebben na twee duels één punt, de Afrikanen vier. Paraguay moet winnen van Slovenië om op gelijke hoogte te komen. Zuid-Afrika heeft daardoor genoeg aan een gelijkspel tegen Spanje. Mocht de ploeg verliezen en Paraguay wint, dan bepaalt het doelsaldo wie van de twee verder gaat.