Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Conservatieven Iran tegen anti-folterwet

De Iraanse Raad van Hoeders van de Grondwet heeft een door het parlement aangenomen wetsvoorstel verworpen die elke vorm van foltering om informatie los te krijgen van gedetineerden, verbiedt. Het in meerderheid hervormingsgezinde parlement nam het voorstel, dat eveneens eenzame opsluiting verbiedt, vorige maand aan. Volgens de Raad van Hoeders, een conservatief bolwerk, is een deel van de artikelen in strijd met het islamitisch recht, en een ander deel in strijd met de grondwet – welke werd niet bekend. Als het parlement het wetsvoorstel niet wijzigt, gaat het naar de Raad ter Onderscheiding van Wat het Beste is, die de doorslag zal geven.