Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

CDA tegen harde aanpak WAO

Het CDA wijst de harde aanpak van de WAO zoals de VVD wil af en ook wil de partij garanties voor de laagstbetaalden in een nieuw ziektekostenstelsel.

Dit maakte CDA partijleider Balkenende afgelopen zaterdag duidelijk op de partijraad van de christendemocraten. Hij wees erop dat het ,,sociale gezicht''van het CDA bij hem in goede handen is.

Het CDA heeft grote moeite met de eis van de VVD dat de toekenning van een uitkering afhankelijk wordt gesteld van het arbeidsverleden. Volgens het CDA is het niet van belang wanneer de ziekte of handicap is opgelopen. Over het ziektekostenstelsel zei Balkenende: ,,Er zal geen nominalisering van de premies plaatsvinden zonder dat de compensatie sociaal en naar de toekomst verzekerd is geregeld. Dáár mag u mij aan houden.''

Over beide zaken werd vrijdag tijdens de kabinetsformatie geen overeenstemming bereikt. Komende woensdag gaan de onderhandelingen over deze onderwerpen verder.

Volgens Balkenende stemt de gang van zaken rond de kabinetsformatie ,,tot nu toe tot tevredenheid''. Hij prees met name het voornemen om kilometerheffing en tolpoorten niet in te voeren en de voorgenomen vrijheid voor gemeenten om nieuwbouw te plegen.

Oud CDA-voorzitter Lodders zei gisteren voor het Radio 1 Journaal dat het CDA ,,een vlammend protest'' moet laten horen tegen de uitspraak van LPF-Leider Herben vorige week in deze krant dat de ,,Islam een achterlijke cultuur is''.