Belgen stellen teleur

België is er vanmiddag bij het WK voetbal niet in geslaagd Tunesië te verslaan. In de Zuid-Japanse stad Oita kwamen de Belgen door een doelpunt van Marc Wilmots op voorsprong, maar de Afrikaanse ploeg, die als de zwakste deelnemer in poule H wordt beschouwd, scoorde nog voor rust de gelijkmaker. Door dat gelijkspel gaat Japan (4 punten) aan de leiding, voor Rusland (3), België (2) en Tunesië (1). Vrijdag moet België van Rusland winnen om door te gaan naar de volgende ronde. Japan speelt gelijktijdig (8.30 uur) tegen Tunesië en heeft genoeg aan een gelijkspel. De Japanners wonnen gisteren in Yokohama verrassend met 1-0 van Rusland. Het was de eerste keer op een WK dat Japan een wedstrijd won.

In poule D hielden Zuid-Korea en de Verenigde Staten elkaar vanochtend in evenwicht: 1-1. De Koreanen misten een strafschop. In de laatste minuut van het duel dat door 60.000 toeschouwers werd bijgewoond, misten de Koreanen een grote kans op de overwinning. Daarmee zou de ploeg van de Nederlandse bondscoach Guus Hiddink zich hebben geplaatst voor de volgende ronde.

Een andere verrassing was het verlies, zaterdag in Ibaraki, van Italië in de wedstrijd tegen Kroatië (1-2). Eén zuiver doelpunt van de Italianen werd afgekeurd.

Tot nu toe hebben Brazilië en Spanje zich geplaatst voor de achtste finales. China, Nigeria en Slovenië zijn al uitgeschakeld voor de volgende ronde.

WK VOETBALPAGINA: 17, 18, 20

WWW.NRC.NL/WKVOETBAL: dossier WK voetbal