Beatrix bij onthulling slavernijbeeld

Koningin Beatrix zal op 1 juli aanwezig zijn bij de onthulling van het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Oosterpark in Amsterdam. Dat is vanochtend bekendgemaakt door de Rijksvoorlichtingsdienst.

Ook demissionair premier Wim Kok zal aanwezig zijn. Toespraken zijn er van de Amsterdamse burgemeester Cohen, initiatiefneemster B. Biekman van het Landelijk Platform Slavernijverleden en gastheer minister Van Boxtel (integratie). Vertegenwoordigers van de Nederlandse Antillen, Aruba, Suriname en de landen aan de Westkust van Afrika zijn ook uitgenodigd. Het monument zal worden onthuld door een multicultureel kinderkoor.

Het slavernijmonument, gemaakt door de Surinaamse kunstenaar Erwin de Vries, symboliseert het slavernijverleden en de uitwerking daarvan op de hedendaagse samenleving. Het ontwerp van De Vries, in drie delen verwijzend naar onderdrukking, bevrijding en een hoopvolle toekomst, is twaalf meter lang en vier meter hoog. Het werd vorig jaar gekozen uit negen voorstellen. Staatssecretaris Van der Ploeg (Cultuur) en minister van Boxtel (Grote Steden en Integratie) negeerden het advies van verschillende commissies. Anders dan aanvankelijk de bedoeling was, lieten de twee verantwoordelijke bewindslieden een publieksstemming de doorslag geven.

In Nederland wordt de afschaffing van de slavernij door met name de Surinaams-creoolse gemeenschap herdacht op 1 juli, omdat Nederland op 1 juli 1863 de slavernij afschafte. Nederland was daarmee een van de laatste landen in Europa die dat deden. Met de eigenaren van de slaven werd overeengekomen dat de ex-slaven de eerste tien `vrije' jaren onder staatstoezicht op de plantage zouden blijven werken. Daarop kregen in Suriname 33.000 mensen de vrijheid, op de Antillen 10.000.

Het slavernijmonument is een initiatief van het Landelijk Platform Slavernijverleden, waarbij organisaties van Surinaamse, Antilliaanse, Arubaanse en Afrikaanse signatuur zich hebben aangesloten.

Voorafgaand aan de onthulling vinden diverse activiteiten plaats. Op 30 juni vindt een bezinningsbijeenkomst oplaats in de Ridderzaal. Tijdens deze bijeenkomst komen mensen samen die zich betrokken voelen bij het Nederlandse slavernijverleden: Surinamers, Antillianen, Marrons, Arubanen, inheemsen, Ghanezen, autochtone Nederlanders. Op 1 juli wordt in Amsterdam een Bigi Spikri georganiseerd, een een grote parade met klederdrachten, muziek, theater en dans.