Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Baby

Een triest gezicht was het afgelopen vrijdagavond. Drie gezinnen met een klein kind zitten terneergeslagen voor de poort van het stadion in Sapporo waar Engeland tegen Argentinië speelt. Ze mogen niet naar binnen. Vaders zijn in heftige discussie met Takayuki Osanai van het Japanse organisatiecomité, JAWOC, die zwaait met FIFA-regels. ,,Kijk, hier staat het. Ongeacht de leeftijd moet elke toeschouwer een kaartje hebben.'

De 24-jarige Chiaki Usagawa wil de wedstrijd zien met zijn ouders, zijn vrouw en hun éénjarige baby. Met vier kaartjes dachten ze klaar te zijn en hadden een reis van vijftienhonderd kilometer aangevangen. Bij de Japanse J-League is het immers gebruikelijk dat kinderen tot zes jaar gratis met hun ouders binnen mogen. Maar de FIFA denkt er anders over.

,,Diep in mijn hart zou ik ze binnen willen laten', zegt Osanai als we buiten gehoorsafstand van de familie zijn. ,,Maar de FIFA bepaalt anders.' ,,Wegens schandalen heeft de FIFA haar geloofwaardigheid verloren', zeg ik. ,,Waarom schep je geen precedent? Wij van de media zullen er over schrijven.' Osanai lijkt instemmend te knikken.

Op dat moment moet ik zelf het stadion binnen om de wedstrijd niet te missen. Na afloop bel ik Usagawa op zijn mobieltje om te vragen hoe het is afgelopen. ,,Mijn moeder is teruggegaan naar het hotel zodat de baby op haar kaartje naar binnen kon', zegt hij. Helaas, had Osanai nou maar eens moed getoond. Was deze Japanner nou maar eens niet braaf geweest.