Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Annan: `Terugdringing van honger faalt'

De internationale gemeenschap heeft de afgelopen zes jaar veel te weinig gedaan aan hongerbestrijding. De beloften die landen in 1996 hebben gedaan bij de laatste Wereldvoedseltop in Rome, zijn niet waargemaakt. VN-secretaris-generaal Kofi Annan zei dat vanmorgen bij de opening van de Wereldvoedseltop in Rome. Hij riep op tot onmiddellijke actie om een dreigende hongersnood in Zuidelijk Afrika te voorkomen die bijna dertien miljoen mensen bedreigt. Elke dag sterven 24.000 mensen als gevolg van honger.

Bij de laatste Wereldvoedseltop werd afgesproken dat het aantal hongerlijders in de wereld voor het jaar 2015 tot 400 miljoen gehalveerd zou worden. Maar zes jaar later lijden nog altijd 816 miljoen mensen honger, van wie 777 miljoen in ontwikkelingslanden. ,,Het heeft geen zin om nu met nieuwe beloften te komen'', hield Annan zijn gehoor voor. ,,Laten we eerst maar zorgen dat we deze 800 miljoen mensen nieuwe hoop geven door het eens te worden over concrete actie.''

,,Er is geen tekort aan voedsel op onze planeet'', zei Annan. Maar terwijl sommige landen meer produceren dan ze nodig hebben op hun bevolking te voeden, produceren andere landen juist te weinig. En dat zijn vaak landen die het zich niet kunnen permitteren om de overschotten van elders te importeren.

De bijeenkomst van de VN-organisatie voor voedsel en landbouw (FAO) moet donderdag uitmonden in een slotverklaring die leest als een actieprogramma. Achter de schermen wordt nog driftig touwgetrokken over de tekst. Een aantal delegaties heeft gepleit voor een internationale erkenning van het `recht op voedsel' voor alle zes miljard wereldburgers, maar de Verenigde Staten liggen dwars. Volgens de Amerikaanse afgevaardigde Alan Larson kopen de hongerlijders in de wereld niks voor zo'n ,,filosofisch debat''.

De Amerikanen willen ook niet dat de top gebruikt wordt om het internationaal handelsbeleid van economische grootmachten als de VS en de Europese Unie aan de kaak te stellen. Een keurkorps van non-gouvernementele organisaties zegt dat economisch imperialisme een van de hoofdoorzaken van de honger in de wereld is. Zij zien niets in de technologische oplossingen die de VS bepleiten om een eind te maken aan de oorlog. Volgens de VS kunnen genetisch gemanipuleerde gewassen die bestand zijn tegen droogte en insecten een belangrijke bijdrage leveren aan een beter voedselvoorziening. Tegenstanders zeggen dat zulke gewassen een potentieel gevaar vormen voor de volksgezondheid en het milieu. Ze voorspellen ook dat niet hongerlijders of boeren, maar alleen de multinationale concerns van die technologische ontwikkeling profiteren.