Allergie te wijten aan nikkel in euro's

In Naarden zijn twee mensen getroffen door een `euroallergie'. De vrouwen – een drogiste en een caissière – hebben last van jeukende rode uitslag op hun handen en wijten dit aan de nieuwe munt. Aanvankelijk werd aangenomen dat de klachten niets met de euro te maken had, maar nu is gebleken dat het eczeem wordt veroorzaakt door nikkel, één van de bestanddelen van de munt.

,,Het begon gelijk in januari,'' verklaart Anke Zeldenrijk, caissière bij de Edah en één van de slachtoffers. ,,Eerst zag ik het alleen op mijn vingers, maar al snel werd het rood tot aan mijn onderarmen. Daarna kreeg ik ook uitslag in mijn gezicht.''

Aangezien nikkelallergie vooral voor komt bij blonde mensen pleitte de Zweedse delegatie bij de EU er al in 1997 voor om de euro nikkelvrij te maken.

Daar werd vanaf gezien omdat het goedkoper was om het nikkel uit de voormalige Europese munten te hergebruiken.

Europa liet de Zweden niet helemaal in de kou staan en verwerkte alleen nikkel in de munten van één en twee euro. Met ongeveer twintig procent maakt de stof maar een klein deel van de geldstukken uit. De guldenmunten bestonden voor meer dan 99 procent uit nikkel.

Met het relatief lage nikkelgehalte van de euro is echter niet alles gezegd. ,,Het gaat niet om de hoeveelheid nikkel die een munt bevat, maar om de hoeveelheid die vrij komt bij gebruik,'' legt huidarts Rustemeyer van de Vrije Universiteit in Amterdam uit. ,,Bij een lichte beschadiging komt kennelijk genoeg vrij voor irritaties.''

Volgens demissionair minister Zalm van Financiën is niet bewezen dat euro's meer nikkel afgeven dan guldenmunten. In een brief aan de Tweede Kamer relativeerde hij bijna een maand geleden de huidklachten die mensen door de euro's hebben. De irritaties zouden met een zalfje kunnen worden verholpen. Bovendien is de euro volgens de bewindsman niet gevaarlijker dan veel andere gebruiksvoorwerpen. In veel bh-sluitingen en deurknoppen zit bijvoorbeeld meer nikkel dan in de euromunten, aldus Zalm.

,,Ik heb van deurknoppen of bh-sluitingen totaal geen last,'' reageert Zeldenrijk, die haar werk als drogiste nu met handschoenen doet. ,,Maar ik raak geen euromunt meer aan.''