Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Aarzelend herstel na rampweek

De Europese effectenbeurzen zijn vanmorgen na een rampweek vol koersdalingen licht opgekrabbeld. Vrijdagmiddag maakten zij nog een forse koersdaling mee op Wall Street. Maar de Amerikaanse indices herstelden in de loop van die avond redelijk, tot een verlies van 0,4 procent voor het Dow-Jonesgemiddelde. In Europa moest dat late Amerikaanse herstel nog worden ingecalculeerd, en dat gebeurde vanmorgen.

In Amsterdam won de AEX-index tegen de middag 3,87 punten (0,8 procent) op 458,01. Bij gebrek aan macro-economisch en bedrijfsnieuws hielden beleggers zich op de vlakte. De omzetten bleven laag.

De technologiebedrijven stonden na de verliezen van vorige week in de belangstelling. KPN voerde de AEX aan met een winst van 3,48 procent op 4,46 euro. Vanavond moest duidelijk worden of het telecombedrijf meewerkt aan de instandhouding van het netwerk van zijn failliete minderheidsdochter KPNQwest.

In de technologiehoek waren de ogen gericht op Nokia, dat morgen een tussentijdse stand van zaken geeft. Het aandeel Nokia was 0,7 procent lager. Concurrent Ericsson deed het 3,6 procent beter.

Op de MidKap was automatiseerder Ordina de grootste stijger met 2,59 procent tot 9,10 euro. Beleggers deden daar traditionele fondsen als Wessanen, Laurus en Vendex KBB van de hand. De MidKap pakte een bescheiden winst van 0,21 procent op 485,02 punten.

De beurs van Parijs was 1 procent hoger en Frankfurt deed het 0,55 procent beter. Londen noteerde bij de aanvang van de handel verlies, maar was tegen het middaguur 1,1 procent hoger. Beleggers werden opgeschrikt door een winstwaarschuwing van de Britse bank Abbey National. De meeste Nederlandse financiële instellingen bleven in de plus staan. Alleen ABN Amro ging licht naar beneden (0,21 procent). De euro stond per saldo onveranderd op 0,9440 euro per dollar.

De effectenbeurs van Tokio heeft de eerste handelsdag van de week afgesloten met verlies. De Nikkei-index daalde met 68,32 punten tot 11.370,21, hetgeen overeenkomt met een verlies van 0,6 procent. In Zuid-Korea ging de beursindex omhoog met 2,1 procent. Hongkong was aan het eind van de handel net geen 0,1 procent hoger. In Australië werd niet gehandeld.