IJsland wint zangfestival

Europa heeft een verrassende winnaar gekozen van het Eurovisiezangfestival. Tegelijk met het Songfestival voor mensen is er in Estland ook zo'n wedstrijd voor vogels gehouden. Het werd georganiseerd door de Vogelbescherming in Estland en een internationale televisiemaatschappij, en klonk een stuk beter. Elk land mocht een deelnemer met een liedje inzenden. Via internet kon je stemmen op de vogels van 21 landen. Nederland mocht – net als bij het gewone songfestival – dit jaar niet meedoen.

Het publiek over heel Europa was helemaal weg van een maar heel kleine kanshebber die van tevoren nauwelijks aandacht kreeg. De top-5:

1. Goudplevier, namens IJsland

2. Blauwborst – België

3. Scholekster – Faeröer Eilanden (Denemarken)

4. Merel – Finland

5. Noordse Nachtegaal – Estland

De Goudplevier uit IJsland won met een eenvoudig, weemoedig liedje waar je op een prettige manier een beetje droevig van wordt. Ouderwets en toch verrassend. Heel mooi.

Er was ook een zogenaamde vakjury, van mensen uit de vogelwereld die horen te weten wat een goed liedje is. Zo'n vakjury is maar niks. Daarvan moet het liedje degelijk zijn, en een hit kunnen worden. Maar origineel? Ho maar. Ze kozen de Nachtegaal. Die Nachtegaal won vast ook omdat hij Estland zelf, het organiserende land, vertegenwoordigde. Met 95 punten won hij een nek-aan-nek race van Cyprus met een overtuigende Zwartkop (94) en Denemarken met een wat uitsloverige Veldleeuwerik (93).

Die vakjury koos als vierde de Bosrietzanger uit Bulgarije. Een goedkoop succesje, want hij imiteerde alleen maar stukjes van liedjes van anderen die lekker in het gehoor liggen. Niet erg origineel, zo'n beetje zoals Nederland dat vaak doet. Nee, dan de inzending van Malta. Dat land deed het voor zijn doen goed. Het werd zesde met een heel eigenaardig lied. Dat werd gezongen door een groepje Kuhls Pijlstormvogels – met machtig mooie, maar voor veel mensen toch te rauwe klanken. Het grote publiek hoorde daar weinig in. Daardoor werd Malta 18de van de 21.

Dat is onrecht. Ga maar eens luisteren. Maar ja, als je origineel bent, win je niet. En de echte verliezer voor het publiek? De Waterrietzanger van de Balearen. Die had niet echt een liedje: maar één glijdende toon. Maar steeds herhaald swingde die wel als een trein. Erg goed, maar het is nu eenmaal een liedjesfestival. De presentatie en show tellen daarbij trouwens ook. Joegoslavië werd op één na laatste, met een leuk maar veel te bescheiden Sijsje.

Iedereen spreekt nu in ieder geval van een terechte winnaar. Mooi dat de Goudplevier won. En nog mooier: hij is niet eens een professionele zangvogel, dus dat maakt het extra knap. Hij is verre familie van onze Kievit. Die staat met dit voorbeeld nu natuurlijk al te trappelen voor de voorronden in Nederland, maar hij klinkt veel moderner, als een computermuziekje. Als wij mee mogen doen? Kies zelf maar, tegen die tijd. Als het de Grutto maar is. Ga maar eens luisteren, niet op internet, maar gewoon in de natuur.

Het Eurovisiezangfestival is feestelijk verlopen. Maar gaandeweg kwam er toch een triest bericht. De organisatie meldde dat de afgevaardigde van Cyprus er opeens helemaal alleen voor stond. De vrolijk jodelende Zwartkop. Zijn hele familie was in netten en op lijmstokken vermoord, om opgegeten te worden. Op Cyprus zèlf. Daar worden nog allerlei vogels, die haast overal beschermd zijn, in de pan gehakt.

Dus misschien dat Cyprus volgend jaar geboycot wordt. Kunnen wij mooi weer mee doen. `And zie winner ies Holland, les Pays-bas wis, avec the Wrutto!' Eindelijk applaus.

De complete uitslagen staan in het Engels op www.birdeurovision.org. En daar kun je ook alle dit jaar ingezonden liedjes horen.