Voorkeur Theater

Equus

In Equus, gespeeld door de Utrechtse Paardenkathedraal, heeft de 17-jarige psychiatrische patiënt Alan Strang zeven paarden de ogen uitgestoken. Zijn psychiater moet uitvinden waarom hij dat deed.

De jongen blijkt een geheel eigen geloof te hebben; een mengsel van paardenliefde, Dionysische rituelen, vroeg-puberale erotiek, de opofferende Jezus, schuld en boete, en een alziende god die hij Èquus' (Latijn voor paard) noemt.

De kinderpsychiater raakt onder de indruk van deze mystieke passies en begint zich af te vragen of hij ze de jongen wel moet afnemen. Hij ziet passie die hijzelf ontbeert. Roes contra rede.

Regisseur Dirk Tanghe ondersteunt zijn versie van dit veelgespeelde toneelstuk van Peter Shaffer met prachtige videobeelden die op de vijf meter brede achterwand worden geprojecteerd.

Daarnaast heeft hij zijn acteurs tot ongewoon indringend spel opgestookt. De bebaarde Louis van Beek heeft precies de juiste psychiatertoon te pakken. Jeroen van Venrooij, als de patiënt, is het ideale boze, gevoelige jongetje in het gespierde mannenlichaam. Als Van Beek en Van Venrooij zich in de diepte aan elkaar vastklampen, weten ze werkelijk te raken.

T/m 29 juni in de Paardenkathedraal, Veeartsenijstraat 155, Utrecht. Inl. 030-2711414 of www.paardenkathedraal.nl

Klem van Würz

In het gijzeldrama Klem door theatergroep Würz houden een ontvoerder (Ton van Wolde) en zijn slachtoffer (John Leddy, vooral bekend van Zeg eens Aaa) elkaar vast.

Schrijver Bernard Bredero laat zijn personages onontkoombaar met elkaar botsen.

Regisseur Jules Terlingen speelt de verschillende stijlen Leddy's ouderwetse keurigheid en Van Wolde's moderne slonzigheid handig tegen elkaar uit.

T/m 8 juni Appeltheater, Den Haag. Inl 070-3502200.

Morgen lach je d'r om

Alex Klaasen en Martine Sandifort, die in 2000 het Cameretten-festival en ook de Pall Mall Exportprijs wonnen, spelen hun debuutprogramma: een snelle aaneenschakeling van sketches en liedjes als in het variété van vroeger. Maar het oude amusement krijgt een nieuwe, parodistische inhoud. Zoetsappige zang en dans met komische gevolgen en samenspraken die op hilarische wijze dreigen scheef te lopen.

31 mei Gemert De Eendracht, 1 juni Den Bosch Koningstheater, 7 juni Zaandam Zaantheater.

A well fucked up play

In een show vol muzikale stijlen brengen schrijver Ko van den Bosch (Alex d'Electrique) en regisseuse Ola Mafaalani ,,een goed verneukt toneelstuk'' dat draait om de liefde. Acteurs als Bart Klever en Malou Gorter en ballerina Jorinde Kuiper zingen liedjes van Jan Kooper en Nederlandse versies van befaamde liefdessongs. Liefdesgoeroe Klever brengt twee toeschouwers samen die volgens hem voor elkaar zijn geschapen.

T/m 1 juni Den Haag, Theater aan het Spui, 4 t/m 8 juni Amsterdam, Theater Bellevue.

En verder

Ivanov (Onafhankelijk Toneel) t/m 8 juni Haarlem Toneelschuur; Hamlet (Theatercompagnie) 1 juni Den Bosch Theater a/d Parade. 6-8 juni Groningen Stadsschouwburg; Welkom in het bos (Annet Malherbe en Liz Snoijink) t/m 31 mei Den Bosch Theater Bis; This Lime Tree Bower (Compagnietheater) t/m 15 juni Compagnietheater, Amsterdam; Mannen met vaste lasten (Erik van Muiswinkel en Diederik van Vleuten) 4 juni Breda Chassé, 5 juni Tilburg Schouwburg, 6, 7 juni Zoetermeer Stadstheater.