Voorkeur Bioscopen

Les glaneurs et la glaneuse

Agnès Varda - ze wordt vandaag 74 - is een veteraan van de Nouvelle vague. Twee jaar geleden trok ze met een kleine digitale videocamera door Frankrijk om de traditie van de `glaneuses' te documenteren. De beste letterlijke vertaling van het werkwoord `glaner' zou `sprokkelen' kunnen zijn. De vrouwen raapten de korenaren op die na de oogst achterbleven op het land, maar ook - nog steeds - de aardappels die niemand wil hebben. Nu zijn het in de grote stad de daklozen, of de zeer milieubewusten, die bij het scheiden van de markt hun tassen vullen. Ook filmmaakster Varda sprokkelde haar beelden bij elkaar, uit `waardeloos' materiaal: losse, maar uiteindelijk zeer precieuze observaties. Varda zwerft scenarioloos en als een vagebond door stad en land, hier eens een advocaat, daar eens een kraker filmend.

Ook bestudeert ze met de camera de plooien en groeven in haar handen. Zo vrij zijn maar weinig filmers van nu.

Regie: Agnès Varda. In: Filmmuseum, Amsterdam; Haags Filmhuis; `t Hoogt, Utrecht.

Innocence

Innocence van de in Nederland geboren en vanuit Australië werkende regisseur Paul Cox (1940) stelt de vraag of je een jeugdliefde probleemloos weer kunt oppakken aan het einde van je leven. Uiterst romantisch, maar nergens zoetsappig laat Cox oude mensen de liefde bedrijven, na opnieuw beleefde eerste kussen, omhelzingen, binnenpretjes en misverstanden

Regie: Paul Cox. Met: Julia Blake, Charles Tingwell, Jerry Norris, Kristine van Pellecom, Kenny Aernouts.

Cinecenter, Amsterdam; Haags Filmhuis, Den Haag ; Lux, Nijmegen; City/Movies, Utrecht.

Zus & Zo

Derde speelfilm van Paula van der Oest is een op Tsjechovs Drie Zusters geïnspireerde komedie over drie Amsterdamse zussen en hun kleine broertje die stekelig begint en romantisch eindigt. Met weinig sympathie en veel humor schetst Van der Oest het leven van de zussen en hun homoseksuele broer. Van der Oest vond in het theater van Theu Boermans, de Theatercompagnie, de acteurs die haar film tot leven brengen.

Regie: Paula van der Oest. Met: oa Monic Hendrickx, Anneke Blok, Sylvia Poorta.

In meer dan 26 theaters.

8 Femmes

8 Femmes in meer dan 18 theaters; Atanarjuat, The Fast Runner Amersfoort: De Lieve Vrouw. Amsterdam: The Movies, Rialto. Den Haag: Haags Filmhuis. Nijmegen: Lux. Utrecht: 't Hoogt. Zwolle: Het Fraterhuis; Fat Girl

Amsterdam: Smart Cinema. Groningen: Images. Middelburg: Cinema Middelburg; Ghost World Leeuwarden: Filmhuis Leeuwarden; Gosford Park in meer dan 12 theaters; Hedwig And The Angry Inch Amersfoort: De Lieve Vrouw; Monster's Ball in meer dan 11 theaters; The Navigators Delft: Filmhuis Lumen. Veenendaal: Hofpleintheater.