BEELDENDE KUNST

Schittering van de tsaren

Intrigerende ikonen, versierde juwelen, schalen, boekbanden, kruisen en liturgische kleding.

In Het Utrechts Museum Catharijneconvent is vanaf 5 juni de expositie Schittering van de Tsaren te zien. De getoonde kunstwerken zijn afkomstig uit het Novodevicij-klooster in Moskou. Dynastieën lang speelden echtgenotes en dochters van Russische tsaren een belangrijke rol in deze kloostergemeenschap. Dankzij de kostbaarheden die de vrouwen meenamen bij hun intrede als non, werd het klooster uitzonderlijk rijk. Met name onder de tsaren van de Romanov-periode, verwierf het klooster een groot deel van de huidige collectie van 12.000 stukken. Vlak voor de opening van de tentoonstelling in Utrecht kregen de organisatoren te horen dat een ikoon met de afbeelding van de heilige Catharina van Alexandrië blijkt te behoren bij een belangrijke ikonenwand (ikonostase) op het graf in Moskou van Ekatarina Alekseevna, de halfzus van tsaar Peter de Grote.

Schittering van de Tsaren, Kunstschatten uit het Novodevicij-klooster. Van 5/6 t/m 22/9. Museum Catharijne Convent, Lange Nieuwstraat 38, Utrecht. Di t/m vr 10-17u. Za, zo en feestdagen 11-17u. Entree E8,50. Inl 030-2313835.