Ongeduld India inzake Kashmir raakt op

Pakistan begint een diplomatiek offensief om zijn positie inzake het conflict met buurland India over Kashmir aan de buitenwereld uit te leggen. President Musharraf stuurt daartoe gezanten naar onder andere de Verenigde Staten, Rusland, Duitsland en verschillende islamitische landen. Het doel van hun missie is ,,uit te leggen dat Pakistan niet verantwoordelijk is voor de opgelopen spanningen met India'', aldus een regeringsfunctionaris in het dagblad The News.

India van zijn kant heeft vanochtend herhaald dat zijn ongeduld met Pakistan begint op te raken en dat in de huidige omstandigheden geen sprake kan zijn van een directe dialoog tussen de buurlanden. New Delhi beschuldigt Pakistan ervan nog steeds steun te geven aan rebellen in het door India bestuurde deel van Kashmir.

Volgens minister van Buitenlandse Zaken Jaswant Singh heeft de Pakistaanse leider, generaal Musharraf, alle tijd gehad na de elfde september om maatregelen te nemen tegen het terrorisme in Kashmir, maar heeft hij tot dusver niets concreets gedaan. ,,Het is van vitaal belang dat hij de ernst van de situatie inziet'', aldus de minister vanochtend na een ontmoeting in New Delhi met zijn Britse ambtgenoot Jack Straw.

Bij zijn bezoek aan de Pakistaanse hoofdstad, Islamabad, zei Straw gisteren dat er een einde moet komen aan infiltraties vanaf Pakistaans grondgebied over de bestandslijn in Kashmir. ,,Er bestaat geen enkele twijfel over dat Pakistan in het verleden over de bestandslijn heen groepen heeft gesteund die het beschrijft als vrijheidsstrijders en die de rest van de wereld aanduidt als terroristen of activisten'', aldus de minister. Vanochtend zei hij in New Delhi te geloven dat de Pakistaanse president Musharraf ,,serieus'' en ,,oprecht'' is als hij belooft terrorisme te willen beteugelen. Maar hij voegde eraan toe dat zijn toezeggingen aan de praktijk moeten worden getoetst.