Blatter weer voorzitter FIFA

De omstreden Joseph Blatter is vanmorgen herkozen als voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA. De 66-jarige Zwitser kreeg op het FIFA-congres in Seoul de steun van 139 van de 197 aangesloten nationale bonden. Hij versloeg in de verkiezing zijn enige tegenkandidaat, Issa Hayatou uit Kameroen.

Vooral uit Noord- en Zuid-Amerika kreeg Blatter steun. Europa keerde zich massaal af van de Zwitser. Blatter was bezig aan zijn eerste termijn. Vier jaar geleden volgde hij de Braziliaan Havelange op.

De laatste maanden kwam Blatter in opspraak. Met name op financieel gebied werd hem een wanprestatie verweten, onder meer door zijn eigen directeur Zen-Ruffinen. Een rapport wees maandag op een schuld van 320 miljoen euro van de FIFA. Blatter zelf stelde daarentegen dat de organisatie onder zijn bewind slechts winst had gemaakt.

De goede naam herstellen ziet Blatter als zijn eerste taak nu hij is herkozen, zei hij in een eerste reactie. Hij doelde daarbij op zijn eigen naam en op die van de FIFA. ,,Verder wil ik zo snel mogelijk vergeten wat er is gebeurd. Laten we weer naar de toekomst kijken, zorgen dat we weer op één lijn komen. Dat de mensen weer kunnen spreken van de grote voetbalfamilie die de FIFA behoort te zijn.''

,,U kunt zich niet voorstellen hoe ik me voel'', zei Blatter toen hij de uitslag had gehoord. ,,Ik ben van vreselijke dingen beschuldigd, door het slijk gehaald. Dat het vertrouwen in mij is gehandhaafd, bewijst dat ik zo slecht nog niet ben.''

reacties: pagina 13

www.nrc.nl: dossier WK Voetbal 2002