Londen mag straf niet verlengen

De Britse regering heeft niet het recht de straf van gevangenen die tot levenslang zijn veroordeeld te verlengen als ze hun minimumtijd hebben uitgezeten.

Dat heeft het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg vanochtend gezegd in een complexe zaak die was aangespannen door een 69-jarige Britse gevangene.

De Britse minister van Binnenlandse Zaken, David Blunkett, die over zulke gevallen moet oordelen, wil de gevangene niet vrijlaten hoewel zijn termijn erop zit. Het hof kende de gevangene een schadevergoeding van 10.500 pond (17.000 euro) toe.

Het vonnis geeft ook andere levenslang veroordeelden nieuwe kansen vrijlating te bepleiten. Onder hen zijn beruchte criminelen als Myra Hindley die in 1963 en 1964 in Yorkshire drie kinderen hielp vermoorden. Verschillende ministers van Binnenlandse Zaken hebben haar celstraf verlengd en gezegd dat ze nooit vrij mag komen, hoewel ze er in theorie al vier jaar daarvoor in aanmerking kan komen.

Hindley heeft eerder tevergeefs voor het Britse Hogerhuis haar vrijlating bepleit. Ze heeft dezelfde advocaat als de Brit die vandaag in Straatsburg gelijk kreeg.