Schermer reist op krentenbol

Schermer Arwin Kardolus (37) werd afgelopen weekeinde derde bij wedstrijden in Taipei. Hij bevestigde daarmee zijn goede vorm, want Kardolus stond de laatste twee maanden in vijf finales. Desalniettemin weigert de schermbond een financiële tegemoetkoming voor Kardolus aan te vragen bij NOC*NSF. Vader Casper Kardolus, eigenaar van een schermschool en al veertig jaar actief in de schermwereld, probeert nu op eigen initiatief in contact te komen met de sportkoepel.

Waarom verdient uw zoon steun van NOC*NSF?

Casper Kardolus: ,,Omdat hij een zeer goed schermer is. Arwin is al twaalf keer Nederlands kampioen geworden en staat in dit land aan de top. De schermbond zou eens moeten luisteren naar mensen met ervaring. Ik heb in mijn schermschool veel toppers getraind. Zo heb ik Pernette Osinga elf jaar lang begeleid. Ze is wereldkampioen geworden. Arwin is in potentie de beste Nederlandse schermer, maar hij heeft nauwelijks middelen om goed te presteren. Volgens de bond is hij weggezakt op de wereldranglijst. Logisch, hij heeft nauwelijks geld om naar wedstrijden te gaan.''

Kan Arwin financieel rondkomen?

,,Nauwelijks, hij moet op van alles bezuinigen. Schermen is een dure sport. Een degen kost al gauw 150 euro, en dat terwijl Arwin minstens zeven van die dingen nodig heeft. Als hij een buitenlands toernooi wil bezoeken, moet hij speuren naar het goedkoopste vliegticket. En dan nog weet hij soms niet hoe hij weer terug moet komen. Ik zeg altijd: `Hij reist op een krentenbol.' Die jongen heeft een baan op het ministerie van Justitie, maar al zijn geld gaat op aan de sport. Op jaarbasis is hij 15.000 euro kwijt aan zijn sport.''

Wat bent u van plan te doen aan de hele situatie?

,,Buiten de schermbond om probeer ik in gesprek te komen met NOC*NSF. In het verleden heeft NOC*NSF of een enkel Kamerlid al geprobeerd om een gesprek tussen de schermbond en mij te regelen, maar telkens hield de bond de boot af. Het bestuur bestaat uit aardige mensen, maar deskundigheid is ver te zoeken. Ze vinden Arwin te oud. Vreemd, een schermer kan tot zijn vijftigste presteren. En: Arwin behoort tot de mondiale toptien.''