Stukken zwevend bot en ijdele artsen

Helden sterven altijd jong en daar is volgens de Milanese clubarts van Marco van Basten geen uitzondering op. De spits van onder meer AC Milan moest zijn carrière voortijdig opgeven als gevolg van een beschadigde enkel. Voor veel sportliefhebbers is het misschien teleurstellend, maar de makers van de documentaire over Marco van Basten vanavond het tweede deel – stellen niet zijn talloze schitterende doelpunten centraal. De kijker krijgt meer foto's van zijn rechterenkel te zien dan opnames van voetbalwedstrijden. In het eerste deel stond onder meer de ontwrichtende werking van Marco's voetbalcarrière op het gezin Van Basten centraal. In het tweede deel het blessureleed.

De chirurg R. Marti laat onder meer zien welke stukken zwevend bot en kraakbeen hij rond het gewricht heeft verwijderd. Vervolgens laat de Milanese clubarts R. Tavana impliciet weten zijn twijfels te hebben over Marti's operatie maar verschuilt zich bij verdere vragen achter zijn beroepsgeheim.

In 1993 bijna zeven jaar na het ontstaan van de enkelblessure – bezoekt Van Basten de Belgische chirurg M. Martens die spreekt van een zieke enkel. ,,Een vergiftigd cadeau'' noemt hij zijn kans om aan de beroemde enkel te mogen werken. Hij laat weten dat de schuld bij Marti ligt, maar waarom precies wordt in het programma niet duidelijk. Marti stelt op zijn beurt dat juist Martens de enkel heeft verpest. Na de operatie in België was de enkel helemaal kapot, zegt hij.

Wie van de ruziënde artsen de beste argumenten heeft blijft voor de kijker een raadsel. Net als bijna tien jaar geleden, toen dezelfde verwijten werden uitgewisseld. Duidelijk is dat Van Basten, die zelf niet aan het woord komt, het slachtoffer is geworden van ijdele artsen: Martens weigerde bijvoorbeeld contact op te nemen met zijn Amsterdamse collega voor nadere informatie.

Het meest ontroerende moment van het programma is het afscheid. De manier waarop is veelzeggend voor de persoon Van Basten. Gekleed alsof hij zo ,,van het schoolpleintje van vroeger afkwam (vriend en collega John van 't Schip), maakt hij in 1995 een ereronde in een kolkend San Siro. Trainer Capello laat zijn tranen de vrije loop in de dug-out, Van Bastens gezicht is verstard. Kippenvel op de bank. En tijdens dit historische moment in het stadion zit zijn vrouw thuis. ,,Wij moesten steeds aan haar denken'', vertelt Van 't Schip. ,,Marco had tegen haar gezegd dat hij alleen even moest zwaaien naar het publiek.''

Hoge bomen, AVRO, Ned.2, 20.15-21.00u.