LAATBLOEIER

Marcus Allbäck (28 jaar)

Komt tijdens WK uit voor Zweden

Speelt in Nederland bij Heerenveen

Marcus Allbäck is een echte laatbloeier. De 28-jarige Zweedse spits speelde maar liefst negen seizoenen bij de modale Zweedse voetbalclub Örgryte IS. Tussendoor vertrok de behendige aanvaller voor een kort avontuur naar het Italiaanse Bari. In de zestien wedstrijden die hij daar speelde kwam hij niet één keer tot scoren. Gedesillusioneerd keerde Allbäck het Italiaanse voetbal na een half seizoen al de rug toe. Voordat hij zich wederom meldde bij Örgyrte IS speelde de blonde Zweed nog vier duels in de Deense competitie voor Lyngby.

Allbäck leek voor altijd veroordeeld tot de Zweedse competitie totdat het Friese SC Heerenveen hem in de gaten kreeg. In het seizoen 2000/2001 maakte hij de overstap naar de ploeg van trainer Foppe de Haan. Al snel bleek dat Heerenveen een uitzonderlijke voetballer in huis had gehaald. In de rust van Friesland groeide Allbäck de afgelopen twee seizoenen uit tot een van de beste aanvallers uit de eredivisie. In de Zweedse ploeg veroverde hij naast spelers als Zlatan Ibrahimovic en Henrik Larsson een vaste plek in de selectie. Zijn sterke optreden in Nederland bleef in de rest van Europa niet onopgemerkt. Na het wereldkampioenschap in Japan en Zuid-Korea zal hij niet meer in Nederland actief zijn. Allbäck vertrekt naar de Engelse Premier League. De nieuwe werkgever van de in Göteborg geboren spits heet Aston Villa uit Birmingham. Allbäck is de afgelopen jaren definitief het niveau van de Zweedse competitie ontgroeid.