Rucola-opstand

Nigel Slater, de Engelse auteur wiens zeer goede kookboeken in Nederland ten onrechte stukken minder bekend zijn dan die van bijvoorbeeld televisiekok Jamie Oliver, veronderstelde in het maandblad Waitrose Food Illustrated dat er rucola-opstand in aantocht is. ,,Ik ben niet de enige die moe is van die alomtegenwoordige berg van scherpe blaadjes die in een restaurant naast elk gerecht wordt neergezet.'' Ook in ons land is er sprake van een rucola-invasie. Helaas is niet alle rucola, de Italiaanse naam voor raketsla, even lekker. Soms zijn de blaadjes niet mals, maar zo hard van structuur dat ze meer geschikt zijn voor een geit. Rucola groeit ook in Nederland in het wild. Ik zag nota bene rucola in overvloed tussen de tramrails vlak bij theater De Meervaart in Amsterdam-Osdorp. Niet de ideale plukplek.

Vandaag een recept voor rucola die na aankoop tegenvalt omdat de blaadjes net niet mals genoeg zijn om als salade te worden gegeten. De notige smaak blijft gelukkig bij het warm verwerken bewaard. Voor een Italiaanse omelet: frittata met rucola, tomaat en courgettes. Bereiding van dit voorgerecht voor 4 personen of hoofdgerecht voor 2 personen: snijd de ontvelde tomaten in plakken. Verwijder de uiteinden van de courgette. Snijd de courgette in plakjes van een halve centimeter. Klop de eieren los met de slagroom. Haal de ansjovis uit blik. Verhit ongeveer 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak hierin de rucola gedurende 2 minuten.

Verdeel de rucola, de plakjes courgette en de ansjovisfilets over de bodem van de pan. Leg de plakken tomaat er bovenop. Giet nu het eimengsel over de groenten. Bak de frittata enkele minuten. Plaats nu de koekenpan in de hete oven. Laat de bovenkant van de frittata stollen, maar niet te droog worden. Snijd de frittata, die ook koud gegeten kan worden, in vieren. Tip voor een variatie: vervang de ansjovisfilets door stukjes gorgonzola of magor.