Koers Dexia gaat flink onderuit na kwartaalcijfers

De Belgisch-Franse bank Dexia heeft vanochtend een flink deel van zijn beurswaarde verloren toen tegenvallende resultaten over het eerste kwartaal bekend werden. De koers van Dexia, moederbedrijf van de Nederlandse onderdelen Bank Labouchere en Effectenbank Kempen, daalde met bijna 10 procent.

Het financiële concern boekte een nettowinst van 397 miljoen euro. Wanneer incidentele factoren buiten beschouwing worden gelaten betekent dat een stijging van 3,4 procent. Analisten keken vooral naar de inkomsten van de bankactiviteiten die met 5 procent daalden tot 1,3 miljard euro. Zonder incidentele inkomsten zou deze daling zelfs 7 procent hebben bedragen.

,,De inkomsten zijn lager dan verwacht, terwijl het kostenniveau hoog is'', zo verklaarde analist K. de Baenst van Delta Lloyd Securities tegenover het persbureau Bloomberg. Tegelijk met drie andere analisten heeft De Baenst zijn oordeel over Dexia verlaagd.

Dexia is momenteel druk doende om zijn nieuwe acquisities, die de bank een sterkere positie in het vermogensbeheer moet geven, te integreren. In Nederland heeft het concern aangekondigd 30 procent van de 1.200 banen bij Kempen en Labouchere te schrappen, terwijl in België de kredietverschaffer Artesia de nodige problemen oplevert. Dit bedrijf werd vorig jaar zomer voor 3,3 miljard euro overgenomen: een paar maanden later besloot Dexia 2.500 banen te schrappen.

In een toelichting op de cijfers noemt Dexia het klimaat in Nederland ,,moeilijk''. Het bedrijf ziet zich geconfronteerd met claims van beleggers die hun geld hebben gestoken in lease-producten, zoals de zogeheten `winstverdriedubbelaar' (van destijds Legio Lease). De totale uitstaande verbintenissen hebben een waarde van 4,2 miljard euro en Dexia heeft nu een voorziening van ruim 26 miljoen euro getroffen om niet-betalingen of de financiële consequenties van de protesten te kunnen dragen. De bank beklaagt zich erover dat ,,het protest, dat wordt ondersteund of zelfs aangemoedigd door de Nederlandse consumentenmedia, een klimaat veroorzaakt dat de commerciële activiteit van Dexia Bank Nederland verstoort''.

Vorige maand kreeg Dexia van een klachtencommissie (Dutch Securities Institute) nog de opdracht om het contract van een slecht geïnformeerde belegger te ontbinden en alle kosten te vergoeden. Inmiddels is Dexia in beroep gegaan tegen de klachtencommissie.