Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Interview met de president van Tsjechië Václav Havel, die na dit jaar stopt, over zijn verleden als dissident, het presidentschap, de NAVO-top in november en het toekomstige EU-lidmaatschap. Verder Thaddeus Müller die 45 Amsterdammers interviewde voor zijn boek De warme stad. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Onder meer op basis van cockpitopnamen en vluchtgegevens een reconstructie van de vlucht op 11 september vorig jaar van het vliegtuig van United Airlines dat van New York naar San Francisco vloog. Het stort met 38 passagiers en 7 bemanningsleden neer in Pennsylvania. Ned.1, 20.30-21.07u.

Nova. Aandacht voor de kabinetsformatie en een gesprek met de advocaten Anker en G.J. Knoops over hoe men daders verdedigt die bij voorbaat al door de publieke opinie veroordeeld zijn. Ned.3, 22.30-23.15u.

Barend & Van Dorp. Gasten zijn choreograaf Rudy van Dantzig en het Kamerlid van de Lijst Fortuyn Firouze Zeroual. De band Kane treedt op. RTL4, 22.30-23.30u.

DOCUMENTAIRE

Noorderlicht. Aandacht voor zogeheten spiegelneuronen. Zoals het letterlijk meevoelen als we iemand onhandig zijn schoenveter zien strikken, de schopbewegingen van ouders langs het voetbalveld soms, of de geschokte reactie als een volslagen onbekende ernstig valt. Afl.: Spiegel in het brein. Ned.3, 19.55-20.27u.

Histories. Portret van journalist en publicist Johan Anthierens (1937-2000) die berucht en beroemd was om zijn scherpe pen en zijn trappen tegen heilige huisjes. Daarom werd hij vaak het `enfant terrible' van Vlaanderen genoemd. Canvas, 21.00-21.50u.

Het spel om Duitsland. Slot van een tweeluik over de veranderingen binnen de DDR voor de val van de Muur in 1989. Britse en Franse regeringsleiders vreesden de eenwording van de twee Duitse staten maar de VS juichten het toe. Afl.: Diplomatie en intriges. Ned.1, 23.12-0.47u.

DRAMA

The secret world of Michael Fry. Slot van een driedelige Britse dramaserie over de ambtenaar en alleenstaande vader Michael Fry. Met o.a. Ewen Bremner en Robert Plugh. Ned.3, 21.08-22.00u.

FILM

The Real McCoy (Russel Mulcahy, 1993, VS). Voorspelbare genrefilm draait de traditionele rolpatronen van de bankroversfilm om. Misdadig brein Terence Stamp dwingt Kim Basinger mee te werken aan de volmaakte kraak. Met Val Kilmer als de naïeve ijdeltuit. V8, 20.30-22.25u., met reclame.

Assassins (Richard Donner, 1995, VS). Deels in cyberspace gesitueerde actiethriller met klassiek eenzame heldenrol van Sylvester Stallone als een huurmoordenaar die op de hielen wordt gezeten door concurrent Antonio Banderas. Yorin, 21.45-0.20u., met reclame.

Samba Traoré (Idrissa Ouedraogo, 1992, Burkina Faso/Frankrijk/Zwitserland). Harkerige maar sympathieke streekroman, van de regisseur van Tilaï en Yaaba, over een traditionele Afrikaanse dorpsgemeenschap, waar men tegen beter weten in dagdroomt over de zegeningen van emigratie. Een dorpeling, die in de grote stad steenrijk is geworden, keert er terug. TV5, 22.20-24.00u.

Hadouta misriya / An Egyptian Story (Youssef Chahine, 1982, Egypte). Zesentwintigste, autobiografische film van Egyptische cineast Chahine (1925). Een regisseur blikt vanaf de operatietafel terug op carrière, privé-leven en maatschappelijke ontwikkelingen van zijn land. TV5, 1.05-3.10u.

RADIO

Kunststof. De dichteres Hagar Peeters praat over haar doctoraalscriptie over de beroemde meester-inbreker Gerrit de Stotteraar. Radio 1, 19.04-20.00u.

Urubicha. Zie radio-vooraf. Radio 4, 19.00-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van zanger/gitarist JW Roy in Amsterdam een gesprek met de classicus en filosoof Charles Hupperts over zijn onderzoek naar lust, liefde en moraal in het oude Athene en naar de betekenis van Plato's meesterwerk Symposion. In het tweede uur opnamen van Drekka met experimentele folk en geluidskunst. Tot slot een historisch geluid uit het archief. 747AM, 22.02-24.00u.

Een leven lang. Radioportret van de 83-jarige beeldend kunstenaar Riek Milikowski-de Raat (Amsterdam, 1918) die in het verzet zat en betrokken was bij de organisatie van de Februaristaking. Zij praat over haar leven waarin kunst en politiek onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Radio 1, 0.04-0.45u.