China laat vijf Noord-Koreanen gaan

China heeft vanochtend een gezin van vijf Noord-Koreaanse vluchtelingen vrijgelaten die twee weken geleden werden gearresteerd op het terrein van het Japanse consulaat in de Noord-Chinese havenstad Shenyang. Naar verwachting zullen ze na een tussenstop in de Filippijnse hoofdstad Manila vandaag nog aankomen in Zuid-Korea waar ze politiek asiel krijgen.

Het vertrek van de Noord-Koreanen betekent ook dat er een eind komt aan het conflict tussen Japan en de regering in Peking over de behandeling van de vijf asielzoekers. Zij werden twee weken geleden door Chinese politie opgepakt nadat ze er al in waren geslaagd het terrein van het Japanse consulaat in Shenyang op te komen. Nadat daarover videobeelden op televisie waren verschenen, ontstond grote beroering in Japan. Maar ook hekelden critici fel het gedrag van de Japanse diplomaten in het consulaat. Die keken werkeloos toe hoe Chinese politieagenten het vijftal meenam.

De Japanse minister van Buitenlandse Zaken, Yoriko Kawaguchi, zei in een reactie dat zijn diplomaten zich bij het incident niet geheel perfect hadden gedragen, maar hij ontkende tegelijkertijd ten stelligste dat de consulaire staf toestemming zou hebben gegeven voor het oppakken van de vluchtelingen.

Drie Noord-Koreaanse vluchtelingen die eveneens twee weken geleden onderdoken in het Amerikaanse consulaat in Shenyang, mochten al na enkele dagen vertrekken naar Zuid-Korea. Zij hadden wel bescherming gekregen van het Amerikaanse personeel in het consulaat.

Vorige week kregen ook twee Noord-Koreanen die het gebouw van de Canadese ambassade in de hoofdstad Peking waren binnengedrongen toestemming van de Chinese regering om naar Seoul af te reizen.

De vrijlating van de vijf Noord-Koreanen werd vanochtend wereldkundig gemaakt door de Filippijnse regering die hun komst naar Manila aankondigde. Zoals gebruikelijk reizen in China vrijgelaten Noord-Koreaanse asielzoekers altijd via een derde land naar Zuid-Korea. In het noordoosten van China verblijven naar schatting duizenden Noord-Koreanen die hun noodlijdende vaderland zijn ontvlucht. Peking erkent hen niet als vluchteling om de bevriende buurstaat Korea niet voor het hoofd te stoten. Tegelijkertijd werkt China in de praktijk vaak mee aan het vinden van ,,een humanitaire oplossing'' voor Noord-Koreaanse asielzoekers.