Strafballen breken hockeyers Den Bosch op in EC-finale

Hockeyclub Den Bosch heeft tweede pinksterdag afgesloten met gemengde gevoelens. Terwijl de vrouwen in Terrassa voor de derde keer op rij de Europa Cup voor landskampioenen wonnen, ging de mannenploeg in hetzelfde toernooi in Brasschaat na strafballen ten onder in de finale tegen Club an der Alster. Daarmee tekent zich een rampseizoen af voor debuterend hoofdcoach Ronald Jansen, wiens ploeg zo goed als zeker ook al ontbreekt in de play-offs van de strijd om de Nederlandse titel.

Het vrouwenteam van trainer-coach Herman Kruis daarentegen was oppermachtig in Terrassa, een voorstadje van Barcelona. Den Bosch sloot de groepsronde van drie wedstrijden af met de maximale score van negen punten en een doelsaldo van 20-1. In de finale tegen het Oekraïense Kolos Borispol kwam de koploper uit de Nederlandse competitie evenmin in gevaar.

Mijntje Donners scoorde twee keer uit strafcorners. De aanvoerster, sinds afgelopen zomer eerste keuze bij de korte hoekslag na het vertrek van Dillianne van den Boogaard, bracht haar totaal daarmee op elf doelpunten. De overige treffers kwamen gisteren op naam van drie andere internationals: Ageeth Boomgaardt, Miek van Geenhuizen en Minke Booij.

In Brasschaat kwam de score pas na rust op gang. Thomas Thil bracht de Duitse ploeg in de 44ste minuut op voorsprong met een weergaloze lob, waarna Timo Bruinsma kort daarop de gelijkmaker liet aantekenen. Vijf minuten voor tijd leek Den Bosch met de zege aan de haal te gaan na een treffer van international Matthijs Brouwer op het moment dat de Duitsers met slechts tien man in het veld stonden. Nog binnen een minuut kwam de ploeg uit Hamburg echter weer op gelijke hoogte door een rake strafcorner van Max Landshut. ,,Duitsers blijven sluipmoordenaars'', mopperde coach Jansen na afloop.

Bij de daaropvolgende strafballenserie gingen uitgerekende drie internationals in de fout: Marc van Wijk, Jeroen Delmee en Matthijs Brouwer. Club an der Alster daarentegen bleef foutloos en won zodoende voor de tweede keer binnen twee jaar de belangrijkste prijs in het Europse clubhockey, die vorig seizoen nog door een Nederlandse club (Bloemendaal) was bijgezet in de prijzenkast.

Vooral de misser van Delmee was er een met een verhaal. In de WK-finale van 1994 miste hij de beslissende strafbal, waardoor niet Nederland maar Pakistan de titel won. Sindsdien weigerde Delmee jarenlang een strafbal te nemen, zowel bij zijn club als bij het Nederlands elftal.