Kritiek op Foster Parents Plan mag

Het gerechtshof in Arnhem heeft in hoger beroep bepaald dat een folder met scherpe kritiek op activiteiten van Foster Parents Plan geoorloofd is. Foster Parents heet nu Plan Nederland.

Wel blijkt uit het arrest, dat eind vorige week verscheen, dat de twee stichtingen die de folder uitgeven, uit de tekst moeten weglaten dat er een aanvraag voor een faillissement van Foster Parents loopt. Het verzoek daartoe is al in 2000 afgewezen door het gerechtshof in Amsterdam.

De twee stichtingen die de folder uitgeven, de Stichting Proceskosten Misbruikte Kinderen Foster Parents Plan en de Stichting Werkgroep Gendt, waren in beroep gegaan tegen een uitspraak van de rechtbank in Arnhem over de folder. Ze betogen dat 16.500 kinderen in een sloppenwijk van de Colombiaanse plaats Barranquilla de dupe zijn geworden omdat Foster Parents Plan toezeggingen destijds niet is nagekomen.

In de folder, getiteld `Foster Parents Plan? Slecht Plan', oefenden de twee stichtingen scherpe kritiek op het toenmalige Foster Parents Plan. Zo zou er 95 miljoen gulden voor de kinderen zoek zijn.

Het hof zegt in zijn arrest dat dit nog niet volledig is aangetoond, maar ook de rechters constateren dat voorshands wel mag worden aangenomen dat van tientallen miljoenen guldens niet duidelijk is hoe ze zijn besteed.

Ook hoeven de stichtingen de bewering niet terug te nemen dat Foster Parents Plan geld, dat was bedoeld voor financiële `adopties' van kinderen, heeft gebruikt om de duurste advocaten van Nederland te betalen. Advocaat J. Wilgers, die optreedt namens de stichtingen, toonde zich vanmorgen uiterst tevreden met de uitspraak van het hof.

Plan Nederland, dat eerder deze maand interim-directeur R. Pagano zag vertrekken na commotie over diens inkomen, was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar. Vorige herfst kreeg de organisatie al kritiek van de commissie-De Boer wegens de manier waarop ze projecten in Haïti had afgewikkeld.