Disney dvd's: het sprookje gaat verder

Klassieke Disney animatiefilms op dvd voldoen beter dan alle nieuwe Disney-vervolgen zoals `De kleine zeemeermin 2' en `Assepoester 2', vindt Dana Linssen.

Proefondervindelijk valt snel vast te stellen dat in de meeste huishoudens met kinderen een stapel afgeragde videofilms naast de televisie wankelt. Kinderen kijken soms wel honderd keer naar dezelfde film, ook als de videoband al lang bibbert en sneeuwt van ellende. Daar kan de slijtvastheid van de dvd uitkomst bieden. En ook kan via het selectiemenu eenvoudig die ene favoriete scène worden opgezocht, desnoods in een eeuwigdurende loop gezet, zonder zenuwachtig heen en weer gespoel en gemopper op onbetrouwbare tijdscodes. U ziet: hier wordt uit het hart gesproken.

Leuke, onderhoudende, mooi gemaakte, spannende en originele kinderfilms is stap twee. Jeugdgigant Disney is flink aan het recyclen van zijn oorspronkelijke bioscoopfilms geslagen en doet daar in veel gevallen nog een schepje bovenop door ook de direct voor de videomarkt bestemde vervolgdelen nieuw op dvd te presenteren. Zo komen allerlei minder geslaagde animatiefilms als De kleine zeemeermin 2, Assepoester 2 (het sprookje gaat verder) en De klokkenluider van de Notre Dame 2 nu op het digitale schijfje uit en de films blijven nog steeds niets meer dan de nieuwe kleren van een mottige keizer. In een enkel geval komen ze in een speciale editie uit, dus dan hebben de fans ze in ieder geval compleet zullen we maar zeggen.

Leuker is het waar de echte Disney-klassiekers op dvd worden overgezet, want daar wordt over het algemeen veel aandacht aan besteed. Hoogtepunt van de huidige hausse is Peter Pan, de 14de tekenfilm die uit de Disney-studios kwam. Oude Oom Walt figureert zelf in een `Making of' die laat zien hoe het verhaal van J. M. Barrie in zijn kleine jongensfantasieën een film werd. Er is niets mis met uw televisietoestel, opent hij de gelikte documentaire. En even denk je dat het het zwart-wit van de filmbeelden betreft, maar het gaat natuurlijk om het gerinkel met het zilveren `elfenbelletje' dat niet door mensenoren gehoord kan worden.

Schetsen, storyboards en beelden uit de oorspronkelijke film geven inzicht in de manier waarop het eindresultaat vorm heeft gekregen. Leuker is het om te horen en zien hoe bijvoorbeeld voor elfje Tinkerbel een actrice werd ingehuurd die stampend en springend de animatoren moest inspireren. Hoewel tekenfilmfiguren van alles kunnen wat de wetten van de logica te buiten gaat, baseerden de tekenaars zich doorgaans heel precies op de bewegingen van het lichaam. Klassiek zijn de beelden van de tekenaars van Disneys grote concurrent Warner, die op de binnenplaats de Looney Tunes-figuren (Daffy Duck, Bugs Bunny, etc.) aan elkaar voorspeelden.

Wie een aantal Disney-dvds achter elkaar bekijkt, ziet weinig variatie in de manier waarop de menu's zijn ingevuld. Ook Frank en Frey heeft een Sing-Along-Song, ook Het speelplein: de grote vakantie een extra verhaaltje en een spelletje. Nieuwere (maar minder interessante) films als Atlantis: de verzonken stad zijn voorzien van een commentaarkanaal. En dat is dan weer wel erg onderhoudend, want bedenkers Kirk Wise en Gary Trousdale zijn aanstekelijk enthousiast: ze verklappen allerlei details en geheimen. Zoals dat ze held Milo in het begin eigenlijk wilden laten verleiden door een dame die haar rok omhoog schoof. Dat werd een stofje wat decent van haar knie werd geslagen. Waarschijnlijk bedoelt Disney dat als ze het commentaarkanaal openen met de disclaimer dat de heren beslist niet de officiële Disney-partijlijn volgen met hun opmerkingen.

Diverse Disney tekenfilms, onder andere `Peter Pan', `Frank en Frey', `De klokkenluider van de Notre Dame' 1 en 2, `Atlantis': de verzonken stad. Te huur en te koop op dvd (Buena Vista Home Entertainment).