Records op Mount Everest

Gisteren werd op de top van de hoogste berg ter wereld, de Mount Everest in Nepal, een record aan records bereikt.

54 mensen bereikten de top van 8850 meter op één dag. Een van hen was de Japanse Tame Watanabe, die met haar 63 jaar de oudste vrouw is ooit die de top bereikte. Phil en Susan Ershler vormden het eerste echtpaar dat op elk continent de hoogste berg heeft beklommen. De 43-jarige sherpa Appa trotseerde de berg voor de twaalfde keer, en verbrak zo zijn eigen record van vorig jaar.

Een andere bijzondere klimmer gisteren was de kleinzoon van sherpa Tenzing Norgay, die samen met de Nieuw-Zeelander Edmund Hillary als eerste de top bereikte in 1953. Ook Hillary's zoon klimt, maar in een andere expeditie. Kleinzoon Tenzing en zoon Hillary zouden elkaar op de top ontmoeten, maar toen Tenzing gisteren aankwam, was Hillary nog onderweg.

De Mount Everest daagt wereldwijd bergbeklimmers uit: 1114 mensen hebben de berg al beklommen, 180 mensen zijn op de berg omgekomen.

De Amerikaan Erik Weihenmayer werd vorig jaar de eerste blinde die de piek bereikte. Zijn landgenoot Tom Whitacker deed het in 1998 met kunstbeen. Een andere Amerikaan probeerde het vorige herfst zonder benen, maar moest opgeven, wegens het slechte weer. De jongste mens die de hoogste berg van de wereld bedwong is de Nepalees Temba Tsheri. Hij deed dat een jaar geleden als schooljongen van zestien. Bij een poging nog dáárvoor verloor hij drie vingers. De Nederlanders Wilco van Rooijen en Hans van der Meulen zijn nu bezig aan de tocht, zonder zuurstofflessen en sherpa`s.

De toeristen die de uitdaging van de Everest aangaan, zorgen voor flink wat vuil op de berg. Vorig jaar werd tijdens een schoonmaakexpeditie een afvalberg van 1600 kilo ingezameld, honderd kilo meer dan in 2000. Binnenkort beginnen de festiviteiten voor de `verjaardag' van de eerste verovering van de Mount Everest.