Ramsj

Peter de Ruiter: A.M. Hammacher, kunst als levensessentie. Gebonden, De Prom 2000, van E34,03 voor E12,50. Steven Sterk Utrecht

`Dit boek gaat voornamelijk over Hammachers werkzame leven. Over rapportcijfers, liefdes, vakanties, hobby's en dergelijke komt men dan ook weinig tot niets te weten,' aldus de auteur van dit proefschrift over A.M. Hammacher (1897-2002): kunstcriticus met een enorm, in vaak prachtig, bloemrijk Nederlands geschreven oeuvre, in de jaren vijftig en zestig hoogleraar kunstgeschiedenis aan de Technische Hogeschool Delft, en tussen 1947 en 1963 directeur van het Kröller-Müller Museum waar hij in 1961 de inmiddels zo beroemde beeldentuin opende. Boek geeft en passant een uitvoerig beeld van het culturele leven destijds in Nederland, met nadruk op de periode 1930-1970.