Minister Macedonië gooit met granaten

Hij wilde zijn manschappen, leden van de voormalige paramilitaire eenheid De Leeuwen, laten zien dat ook hij kon omgaan met een granaatwerper. Dus schoot de Macedonische minister van Binnenlandse Zaken, Ljube Boskovski, gisteren tijdens een demonstratie een aantal granaten af. Met desastreuze gevolgen. Want de minister had niet met de rondvliegende granaatscherven gerekend. Twee medewerkers van zijn ministerie en een journalist raakten gewond.

,,Ik bied mijn excuses aan voor het incident, maar zulke dingen gebeuren'', aldus een verbouwereerde Boskovski na afloop van de schietoefening. De Macedonische Unie van Journalisten accepteert de verontschuldingen echter niet en eist het aftreden van de minister van Binnenlandse Zaken. De gewonde journalist heeft aangekondigd Boskovski voor de rechter te slepen. Boskovski heeft inmiddels erkend ,,volledige verantwoordelijkheid voor het incident'' te dragen.

Al voor de mislukte oefening was de bijeenkomst omstreden. De Leeuwen, zoals ze zichzelf noemen, bestaan uit Macedonische paramilitairen, die vorig jaar ten strijde trokken tegen de Albanese rebellen. In korte tijd werden ze berucht. De Leeuwen werden vervolgens door Boskovki `gelegaliseerd', zeer tegen de zin van de gematigde politici in Macedonië en de internationale gemeenschap, door van hen een speciale politie-eenheid te maken.

De commandant van de Leeuwen, kolonel Boban Utkovski, heeft de verantwoordelijkheid van de minister voor het schietincident van de hand gewezen. De twee medewerkers van het ministerie en de journalist zouden hun verwondingen vooral aan zichzelf te wijten hebben. ,,Ze hebben ons advies om niet te dichtbij te staan in de wind geslagen'', aldus de kolonel. Boskovski treft geen blaam die is volgens kolonel Utkovski een ,,hele goede schutter''.