De 1.500ste keer Sesjun

Dat het radioprogramma Sesjun niet van gisteren is blijkt al uit de naam, want de tijd dat men vreemde woorden `eksakt' schreef zoals men ze uitsprak is al eeuwen voorbij. Sesjun is een reliek uit de tijd van het schaamteloos `rieleksen', het `teater' zonder h en de ongebreidelde `kommunikaatsie'.

Op 17 mei 1973 ging dit `live' jazzprogramma voor het eerst de lucht in. Uitgezonden door de TROS, tot verbazing van vriend en vijand, omdat TROS en jazz leken te vloeken als kroeg en kerk en de populariteit van deze muziek op een dieptepunt beland was. Dat de beroemde trompettist Miles Davis naar de rockmuziek was `overgelopen' en met hem nog vele anderen was een hoogst verontrustend feit.

Voor producer Dick de Winter en presentator Cees Schrama leek er helemaal niets aan de hand. Voor hen was jazz een vorm van `happy music' die niet misstond tussen wat Radio 3 in die jaren verder bood: van de brave Neil Young tot de wilde Frank Zappa, van vaak herhaalde top-40-deunen tot de hoogste noten van exoten als Captain Beefheart.

`Lekker swingen', niet zeuren over een foutje en als het even kon de beste artiesten boeken, dat was het idee achter het programma. Een formule die behoorlijk werkte, want vanuit de `Boerenhofstede' en later vanuit Nick Vollebregt's Jazzcafé in Laren presenteerde Sesjun talloze musici die je ook zonder een diploma muziektheorie van A tot Z kon blijven volgen. Iets wat je van de jazzprogramma's van de VARA en de NOS niet altijd kon zeggen, gezien hun voorkeur voor de avant-garde, spottend omschreven als `piep-piep, knor'.

Dat het programma bleef bestaan, alle `zenderkleuringen' en `formats' ten spijt, en vandaag zijn 1.500 uitzending beleeft, is voor een deel te danken aan de grote namen die werden geboekt: van Lionel Hampton en Toots Thielemans tot Gerry Mulligan en Sarah Vaughan. Maar ook aan het duo De Winter/Schrama dat bij storm en tegenwind – niet alle uitzendingen waren even fantastisch – zijn zaak met hartstocht bleef bepleiten.

Vanavond met de tenorsaxofonisten Ferdinand Povel, Tony Lakatos uit Hongarije, Frank Delle uit Duitsland en het trio van Lex Jasper. Het past volmaakt in de Sesjun-traditie. Jazz gedijt het best bij een beetje concurrentie voor een enthousiast publiek.

TROS Sesjun, Radio 4, 23.00-24.00 uur.