Treinongeval door slecht onderhoud

De aanwijzingen worden sterker dat het dodelijke treinongeluk bij Londen vorige week is veroorzaakt door gebrekkig onderhoud. Jarvis, het betrokken onderhoudsbedrijf, heeft gezegd negen dagen voor het ongeluk bij dezelfde wissel losse moeren te hebben gevonden tijdens een routinecontrole. De moeren zouden toen zijn vastgezet, maar werden naast het spoor gevonden na het ongeluk bij het station van Potter's Bar, waarbij vorige week zeven doden en tientallen gewonden vielen.

Onderzoekers geloven dat de moeren op 1 mei niet of niet goed zijn vastgezet, of dat een ander onopgemerkt gebrek in de wissel de moeren opnieuw heeft losgewerkt, waarna de wissel het begaf onder de sneltrein die vervolgens ontspoorde en het station verwoestte. Jarvis zegt rekening te houden met vandalisme, maar dat is volgens inspecteurs niet aannemelijk. Om de vuistdikke moeren los te krijgen is een sleutel van een meter lengte nodig; ,,niet het soort gereedschap dat de doorsnee doe-het-zelver op de plank heeft'', aldus een vertegenwoordiger van de Health and Safety Executive (HSE), het officiële onderzoeksorgaan.

Het eerdere gebrek kwam pas gisteren aan het licht bij een verhoor. Jarvis had het defect niet gerapporteerd, volgens het bedrijf omdat dat niet hoeft als een mankement ter plekke kan worden verholpen. Aandelen Jarvis daalden gisteren op de beurs met tien procent. Het bedrijf is een onderaannemer van Railtrack, de exploitant van de Britse spoorweginfrastructuur, die zelf in een crisis verkeert nadat minister Byers van Transport in maart surseance van betaling aanvroeg.

Het ongeluk zal leiden tot de roep om strenger toezicht op de kluwen van onderaannemers bij het spoor. Byers' opmerking in het parlement, eerder deze week, dat het zou gaan om een geïsoleerd incident zonder implicaties voor de rest van het net, lijkt voorbarig. Premier Blair hield de al langer omstreden Byers gisteren de hand boven het hoofd, maar weigerde te ontkennen dat Byers tijdens een aanstaande herschikking van kabinetsposten moet vertrekken.