Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Vier bekende Nederlanders vertellen waarom én op wie zij gaan stemmen, en een reportage over hoe buitenlandse journalisten tegen de Nederlandse verkiezingen aankijken. Ook kijkt schrijver Harry Mulisch terug op dit roerige politieke jaar. Ned.2, 17.35-18.43u.

RTL Verkiezingsavond. Uit het Kurhaus in Scheveningen de prognoses en uitslagen. De oud-politici Hans Wiegel, Ed van Thijn en Hans van den Broek geven commentaar. De band De Dijk treedt op. RTL4, 20.30-0.30u.

Tweede-Kamerverkiezing. Avondvullende verkiezingsuitzending, met peilingen, reacties, commentaren, tussenstanden, uitslagen en schakelingen naar diverse partijlocaties in het land. Rond de klok van middernacht heeft Paul Witteman een slotgesprek met de lijsttrekkers van de grotere partijen. Dit gesprek wordt veel gezien als het begin van de formatiebesprekingen. Ned.3, 20.46-0.30u.

Teletekst. Op teletekst is een groot aantal pagina's vrijgemaakt voor alle verkiezingsuitslagen en het nieuws daaromheen. Zodra van een gemeente de uitslag bekend is, wordt via pagina 899 gemeld op welke teletekstpagina die uitslag te zien is, het overige verkiezingsnieuws staat op de pagina's in de 100-serie.

DOCUMENTAIRES

Bewogen leven. Onder de titel De advocate van de duivel is een reportage zien over de Franse advocate Laurence Dupuy Jauvert die zich inzet voor een menswaardige juridische behandeling van de tienduizenden mensen die sinds de genocide in Rwanda in 1994 vastzitten op verdenking van medewerking aan de massamoorden. België 2, 22.50-23.45u.

SPORT

Voetbal. Inleiding en rechtstreeks verslag uit Glasgow van de finale in de Champions League tussen Bayer Leverkusen en Real Madrid. Oud-trainer Johan Cruijff analyseert de wedstrijd. Ned.2, 20.25-23.05u.

KUNST

Roots en routes. In deze serie muziekdocumentaires vanavond de platendraaiers. Portretten van drie eigenzinnige dj's – dj Wix, dj IQ en dj Kamuran – met verschillende culturele achtergronden en verschillende idealen. Ned. 3, 20.00-20.30u.

FILM

Bird on a Wire (John Badham, 1990, VS). Even romantische als zielloze avonturenfilm. Juriste Goldie Hawn en de doodgewaande Mel Gibson hervinden hun liefde uit de jaren zestig en weten zich achtervolgd door corrupte rechercheurs. V8, 20.30-22.35u., onderbroken door reclame.

Johnny Mnemonic (Robert Longo, 1995, VS). Total Recall-achtige sciencefiction met Keanu Reeves als een belaagde koerier met een in zijn hersenpan geïmplanteerde chip vol waardevolle data. Ook met Takeshi Kitano, Dolph Lundgren. V8, 22.35-0.10u., onderbroken door reclame.

Red Heat (Walter Hill, 1988, VS). Actiethriller volgens beproefde formule waarbij twee volstrekt verschillende naturen er toch in slagen samen een karwei te klaren. Russische politieman Arnold Schwarzenegger en zijn Amerikaanse collega James Belushi versus cocaïnedealer in Chicago. BBC1, 23.45-1.30u.

A Month by the Lake (John Irvin, 1995, Engeland/VS). Zuinig ontvangen verfilming van novelle van H.E. Bates. Twee mensen van middelbare leeftijd - Vanessa Redgrave en Edward Fox - ontmoeten elkaar in de zomer van 1937 aan het Comomeer. Dan dient de Amerikaanse kinderjuffrouw Uma Thurman zich aan. ARD, 0.35-2.00u., tweetalige uitzending.

Days of Glory (Jacques Tourneur, 1944, VS). Gregory Peck maakte op 28-jarige leeftijd zijn Hollywooddebuut in deze bescheiden, propagandistisch gekleurde oorlogsfilm die eer betoont aan de helfdhaftigheid waarmee Russische verzetslieden strijd leverden tegen de nazi's. Ook met Tamara Toemanova. Morgen, BBC2, 14.10-15.40u.

RADIO

Kunststof. Politiek tekenaar van Het Parool Joep Bertrams vertelt over zijn tekeningen in deze bijzondere verkiezingsstrijd. Radio 1, 19.04-20.00u.

Verkiezingen. Avondvullend programma met tussenpeilingen, uitslagen, reportages en commentaren. Radio 1, 20.04-1.00u.

De avonden. Na het uitzicht van bestuurslid van de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad Jos Otten een gesprek met de dichter Alfred Schaffer over zijn bundel Dwaalgasten. In het tweede uur een gesprek met de schrijfster Lydia Rood. 747AM, 22.02-24.00u.